PROŠIRENA ISTRAGA: Asad angažovao četiri bivša službenika FBI i dvojicu Iračana? - Volim Podgoricu

PROŠIRENA ISTRAGA: Asad angažovao četiri bivša službenika FBI i dvojicu Iračana?

Osam stranih državljana koji se proširenom naredbom za sprovođenje istrage terete da su bili dio logističke mreže koja je učestvovala u planiranju više terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine došli su u Crnu Goru po nalogu bivšeg operativca CIA Džozefa Asada, koji im je dao jasne smjernice što treba da rade i podijelio uloge, shodno njihovim profilima i sposobnostima. Jedan od njihovih zadataka, prema saznanjima Pobjede, bio je da obezbjeđuju kuće u kojima su bili smješteni članovi ekipa uključeni u pripremanje terorističkih napada.

Neke od tih kuća koje su nadzirali su u Donjoj Gorici i Dajbabama, koje su iznajmili Asadovi članovi, gdje je trebalo da se osmisli kompletna strategija djelovanja evakuacija, praćenje, instaliranje posebnih uređaja veza…

Asadova osmorka sa velikim iskustvom boravila je u Crnoj Gori od početka oktobra do kraja parlamentarnih izbora. Kako Pobjeda saznaje, u timu bivšeg operativca bila su četvorica službenika FBI, dvije osobe kojima je specijalnost “protivelektronsko djelovanje” i dvojica Iračana, koje je Asad svojevremeno “izvukao” iz te zemlje i smjestio ih u Slovačku.

Upravo te osobe koje su bile na ratištu u Iraku uspjele su da se spasu zahvaljujući Asadu, koji ih je sa svojom ekipom evakuisao i iz tog perioda stvorena je prijateljska veza koja je obnovljena u oktobru 2016. godine, upravo za zadatak koji je Asad preuzeo u ,,pripremi parlamentarnih izbora” u Crnoj Gori za potrebe Demokratskog fronta. Istragom je utvrđeno da je Asad brižljivo birao članove ekipe, pa je zato i angažovao i dvojicu iračkih hrišćana, koje je 2015. godine izbavio sa teritorije Islamske države. Zbog tog čina Asad je svojevremeno zvanično pohvaljen u Vašingtonu.

U timu za posebne operacije bili su Joram Frig, Ladislao Karbaljos, Džon Džozef di Paolo, Skot Rivas, Horhe Mijar, Mateos Konstantinu, Runi Košaba Jukana Al Belatija i Reni Košaba Jukan Al Belatija. Nije jasno kako su istražitelji došli do imena ove nove grupe obavještajaca, ali je sigurno da je razotkrivanjem Asada potvrđen i njihov upliv u djelovanje kriminalne organizacije koja je oformljena za potrebe izbora. S obzirom na složenost operacije i biografije osumnjičenih, naslućuje se da su našim istražiteljima pomogle inostrane službe u identifikovanju Asadove osmorke. Bivši službenici FBI su Ladislao Karbaljos, Džohn Džozef di Paolo, Skot Rivas i Horhe Mijar, dok su stručnjaci za protivelektronsko djelovanje Joram Frig i Mateos Konstatinu, a dvojica Iračana koji su trebalo da obave poslove obezbjeđenja grupe su Runi Košaba Jukana Al Belatija i Reni Košaba Jukan Al Belatija.

Oni se terete da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo terorizam u pokušaju izvršeno putem pomaganja.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com