Azerbejdžan obilježava 29 godina od “Crnog januara”: Bol i tuga ne prolaze - Volim Podgoricu

Azerbejdžan obilježava 29 godina od “Crnog januara”: Bol i tuga ne prolaze

Azerbejdžan danas s tugom obilježava 29. godišnjicu “Crnog januara”, nasilja sovjetskih trupa nad azerbejdžanskim narodom. Zločin koji je počinila vojna mašinerija bivšeg Sovjetskog Saveza nad azerbejdžanskim narodom zauvijek će ostati zabilježen kao crna stranica u istoriji ljudske civilizacije, kao i jedan od najgorih zločina protiv čovječnosti.

Tog 20. januara 1990. godine sovjetska armija napala je Baku, glavni grad Azerbejdžana, kako bi kaznila ljude koji su se okupili na ulicama da bi protestovali protiv kršenja teritorijalnog integriteta Azerbejdžana i podržali ideale slobode, nezavisnosti i suvereniteta. Specijalne sovjetske trupe su, uz pomoć teškog ofanzivnog naoružanja, uključujući tenkove i oklopna vozila, napale grad. U tom napadu ubijeno je 147 civila, 321 osoba je nestala (njihova tijela nikada nijesu nađena) i više od 700 ljudi je ranjeno, i još stotine osoba je uhapšeno i pritvoreno. Među žrtvama su bila djeca, žene, mladi i stari ljudi, kao i drugi civili Bakua različitih nacionalnosti. Ovaj masakr je ušao u istoriju Azerbejdžana kao „Crni januar“.

Međunarodna organizacija za ljudska prava i drugi nezavisni posmatrači u izvještaju pod naslovom „Crni januar u Azerbejdžanu“ zaključuju da je:„Nasilje koje je upotrijebila sovjetska armija u noći između 19. i 20. januara bilo potpuno neproporcionalno otporu koji su pružili Azerbejdžanci, što predstavlja vršenje kolektivnog kažnjavanja. Kazna nanijeta Bakuu od strane sovjetskih vojnika možda je imala za cilj opomenu nacionalistima, ne samo u Azerbejdžanu, već i u drugim republikama Sovjetskog Saveza“.

Nakon masakara u drugim Sovjetskim republikama, u Kazahstanu 1986. godine, u Gruziji 1989. godine i u Litvaniji 1990. godine, uslijedio je napad i na Azerbejdžan 20. januara 1990. godine.

Nažalost, počinioci su prošli nekažnjeno. Sovjetske vlasti su uklonile sva dokumenta i dokaze u vezi sa ovim zločinom.

Uprkos počinjenom zločinu sovjetska invazija nije uspjela da ostvari svoj cilj. Ovaj strašni događaj odnio je mnoge živote, ali je rodio i nadu koja je na kraju dovela do obnavljanja nezavisnosti i slobode azerbejdžanskog naroda. ,,Crni januar” postao je prekretnica u azerbejdžanskoj istoriji.

Neutješni zbog velikog gubitka azerbejdžanski narod se i sa ovom tragedijom ipak suočio snažno i sa dostojanstvom. Danas, žrtve Crnog januara počivaju u Aleji Mučenika u glavnom gradu Bakuu. Narod Azerbejdžana se sa tugom sjeća poginulih, ubijenih i nestalih nedužnih civila. Milioni Azerbejdžanaca i prijatelja Azerbejdžana svake godine posjećuju Aleju Mučenika kako bi položili vijence na grobove žrtava i odali počast ljudima koji su dali svoje živote za nezavisnost države.

Branka Pejović

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com