Pogledajte kako se širom Crne Gore plivalo za Časni krst! - Volim Podgoricu

Pogledajte kako se širom Crne Gore plivalo za Časni krst!

Širom Crne Gore, danas je Mitropolija Crnogorsko-primorksa organizovala tradiccionalno plivanje za bogojavljenski krst.

Najviše plivača bilo je u Podogorici, a evo kako je bilo u ostalim gradovima.

Radonić prvi do Časnog krsta u Herceg Novom

Nikola Radonić iz Baošića prvi je stigao do Bogojavljenskog krsta na hercegnovskom Škveru.

Nikola Radonić
FOTO: Slavica Kosic
 

U ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 48 plivača, među kojima i tri žene, koji su plivali u moru čija je temperatura bila 11 stepeni.

Učestvovalo 48 plivača

Protojerej Živan Vukojević i protojerej stavrofor Radomir Nikčević, Radoniću, kome je ovo drugi put da pliva za časnim krstom, su uručili zlatnik, dok su srebrne medalje dobili Jasna Marić, kao najstarija učesnica i jednaestogodišnji Nemanja Motika, kao najmlađi učesnik.

Takmičenje su i ove godine organizovali Crkvena zajednica Herceg Novi i VK Jadran Veterani, a povodom paznika Bogojavljanja održana je sveta liturgija u hercegnovskim hramovima, nakon čega je litija krenula od crkava Svetog Spasa na Toploj i Arhangela Mihaila na Belavisti do Škvera.

Bjelopoljci plivali za Časni krst 

Prvi do Časnog krsta na Sinjavcu u Bijelom Polju, danas je doplivao dvadesetčetvorogodišnji Slavko Maslovarić iz Kruševa.

On se takmičio među 22 učesnika kojima hladno vrijeme nije smetalo da zaplivaju u vode Lima.

Maslovarić je kazao da mu je ovo drugi put da učestvuje u tačmičenju.

“A kada se pliva za krst ništa nije teško. Do sada nisam bio mnogo odlazio u crkvu, vjerovao sam na svoj način a sada želim malo više da se posvetim svojoj vjeri. Nisam očekivao pobjedu ali sam presrećan zbog nje”, kazao je ovaj dvadesetčetvorogodišnjak.

Protojerej stavrofor Darko Pejić je nakon osvećenja vode Lima i blagosiljanja kupača podsjetio šta znači praznik Bogojavljenja.

“Mi izlazimo na rijeke i osvećujemo vode na Bogojavljenje zato što je na današnji dan naš Gospod Isus Hrist ušavši u rijeku Jordana osvetio sve vode, da oni koji je piju sa vjerom i krope njome svoje domove osvećuju sebe i svoje domove”, kazao je Pejić.

On je istakao da je danas dodirivanjem krstom vode Lima osvećene i uzvodne i nizvodne pritoke i more, suprotno svim zakonima prirode, dodajući da se to dešava jedino na praznik Bogojavljenje.

Slavko Maslovarić

Održana je i tradicionalna Bogojavljenska regata u kojoj je na četiri čamca i jednom kajaku učestvovalo oko 30 učesnika iz Bijelog Polja Herceg Novog i Šapca.

Oni su prešli put dug 17 kilometara, a regata je završena u manastiru Kumanica, gdje je za učesnike i brojne goste pripremljen ručak.

Najmlađa učesnica regate Jelena Bošković je kazala da mnogo voli spust čamcima i da joj je ovo drugi put da učestvuje.

“Radujem se ovom prazniku, uživam u svim trenucima spusta do manastira Kumanice gdje nas uvijek lijepo dočekaju”.

Kapetan regate Mirko Stanić je kazao je i ova regata uspješno organizovana.

“Regata je prilika da zajedno pređemo kroz zimske pejzaže rijeke Lim i njenu okolinu a posebno gostoprimstvo nas očekuje u manastiru Kumanica”, kazao je on.

Pored pobjednika Miloša u plivanju su učestvovali Marko Drobnjak, Ivica Ignjatović, Slavko Mrdak, Slađan Šćekić, Jovan Rakonjac, Nemanja Šunjevarić, Nikola Šćekić, Branislav Obradović, Miloš Šćekić, Savo Šćepanović, Nenad Milićević, Radoman Čuljković, Radojko Kovačević, Vladimir Milićević, Radenko Knežević i Gojko Sekulić.

I Beranci plivali za časni krst

U Beranama je u Bogojavljenskom plivanju prvi do krsta stigao Vuksan Otašević.

On je izjavio da je presrecan sto je prvi put časni krst u njegovim rukama. Njemu je kao nagradu episkop budimljansko niksicki Joanikije urucio specijalnu ikonu.

FOTO: Tufik Softic/Berane

U tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju, koje je organizovala episkopija, ove godine učestvovalo je maksimalnih četrdeset plivača.

Vode rijeke Lim prije početka trke osveštao je vladika Joanikije, koji je rekao da je ova rijeka sveta kao i Jordan.

Bogojavljensko plivanje za krstom sa obala Lima i sa gradskog mosta posmatralo je više hiljada građana Berana.

Marko Mićović pobjednik Bogojavljenskog plivanja u Nikšiću

Marko Mićović (19) iz Banjana pobjedik je Bogojavljenskog plivanja koje je Crkvena opština Nikšić prvi put organizovala na rijeci Zeti, kod Manitovca.

Za krst je plivalo njih preko 70, od osam do skoro 80 godina.

Marko Mićović

“Prvi put da učestvujem i prezadovoljan sam što sam baš ja stigao prvi do krsta. Hvala svim ljudima što su došli. Bilo je hladno, ali na brzinu sam uletio. Prelijep je osjećaj kada ti stigneš prvi tako da ću i sledeće godine učestvovati“, kazao je Marko koji je dobio zlatnik i plaketu, dok su svi ostali učesnici dobili prigodne poklone i plakete.

Hladna voda, snijeg i kiša, kao i niska temperatura nijesu omele osmogodišnju Katarinu Mitrović i njenu tri godina stariju sestru Elenu iz Župe nikšićke, da učestvuju u Bogojavljenskom plivanju.

Milan ŠapurićBogojavljenskog plivanja organizovano na rijeci Zeti, kod Manitovca

Najmlađe učesnice rekoše da im je bilo im je hladno, ali ne toliko da ne bi mogle da plivaju, a namjeravaju da se i naredne godine takmiče.

Među učesnicima je bilo i djevojaka, a među njima i dvadesettrogodišnja Nikolina Babović koja je plivala zajedno sa šesnaestogodišnjim bratom Jovanom i pedesettrogodišnjim ocem Rankom.

“Hiljadu puta sam imala želju da se u Podgorici prijavim i učestvujem ali uvijek se to izjalovilo i nijesam bila u prilici. Po prvi put se organizuje ovdje kod nas i baš sam željela da učestvujem . Mama je na poslu inače bi i ona došla da nas podrži. Ali, zato je osim nas troje, učestvovalo i još članova rodbine. Presrećna sam što sam učestvovala“, kazala je dvadesettrogodišnja Nikolina Babović.

Hladna voda, snijeg i kiša, nijesu omeli učesnike

Protojerej-stavrofor Slobodan Jokić kazao je da se već nekoliko godina spremaju da organizuju Bogojavljensko plivanja a da je veliki broj učesnika, kao i naroda koji je došao da ih isprati, pokazao da su bili u pravu što su organizovali plivanje.

“Puna srca idemo sa rijeke Zete. Drago mi je što je među učesnicima bilo i djece i djevojaka“, kazao je Jokić.

Plivanju je prethodila sveta liturgija u Sabornoj crkvi, kao i u svim ostalim crkvama i manastirima crkvene Opštine Nikšić gdje je i osveštana bogojavljenska vodica koja je posle toga dijeljena vjernicima.

Bar: Pekić po drugi put najbrži do Časnog krsta

Do Časnog krsta u Baru ove godine prvi je doplivao Tomo Pekić (28), pomoćni trener u ŽOK Luka Bar. Tomu je ovo drugi put da je na Bogojavljenje bio najbrži plivač.

“Prvi put sam plivao 2009, i tada stigao prvi. Od tada do danas nisam plivao i želio sma da obilježim jubilej, imao sam tu čast da i ovog puta prvi doplivam do Časnog krsta, na desetogodišnjicu”, rekao je Pekić novinarima.

Bez obzira na kišu, na Gradskoj plaži ispred Dvorca kralja Nikole ovog puta je bilo nikad više gledalaca-više stotina, i nikad više plivača-njih 60.

FOTO: Vijesti

“Zaista je ovo divan praznik, velika radost i blagodat. Veliko hvala svima koji su plivali , među njima je bilo i djevojaka kao i ranije, hvala i onim akoji su došli da ih bodre. Svima želim srećan i blagosloven praznik i da nas blagodat Božija koja se danas obilno izlila na cijelu vaseljenu, uvijek krijepi u svakom dobrom djelu,i u slozi i ljubavi bratskoj”, rekao je protojerej stavrofor Slobodan Zeković.

On je uručio znamenja Pekiću i najmlađem učesniku, trogodišnjem Pavlu Deviću. Pekić je dobio u trajno vlasništvo srebrni krst Svetog Jovana Vladimira, a do narednog Bogojavljenja, kod njega če za blagoslov doma i porodice biti ikona Svete Bogorodice Trojeručice i krst koji je izvadio iz mora. Dević je dobio ikonu Presvete Trojice.

Nakon Bogojavljenskog plivanja za Časni krst, u Hramu Svetog Jovana Vladimira je z asv eučesnike priređeno okrepljenje.

Vijesti/Volim Podgoricu

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com