PODGORICA: UKRADENO 170 BICIKALA - Volim Podgoricu

PODGORICA: UKRADENO 170 BICIKALA

Upravi policije je u toku prethodne dvije godine prijavljena krađa oko 170 bicikala i registracija dvotočkaša bi mogla da bude jedna od korisnih mjera da se krađe spriječe, ali bi registri morali biti produkt saradnje nadležnih, a nikako jednostrana odluka, kako je to učinjeno iz Glavnog grada, ocijenili su iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Iz Glavnog grada su u pozivu “Podgorica na dva točka”, za davanje subvencija građanima prilikom kupovine bicikala, naveli da će nakon potpisivanja ugovora sa onima koji dobiju subvenciju, sastaviti i registar trgovanih bicikala, a njihove serijske brojeve dostaviti UP, što bi trebalo da olakša pronalazak u slučaju krađe. U UP o tome nisu informisani, a o svemu informaciju nemaju ni u Savjetu.

“Iznenađeni smo postupkom administracije Glavnog grada iz koje javno više puta ističu da je projekat navodno kompletno zaokružen time što će spisak subvencioniranih bicikala sa serijskim brojevima dostaviti Upravi policije da blagovremeno reaguje u slučaju da neko od njih bude ukradeno. Naša su saznanja da ta najava nije dogovorena sa UP”, kazali su iz Savjeta. Ocijenili su i da bi bilo nedopustivo da budući vlasnici bicikala iz programa Glavnog grada budu privilegovani.

“Registracija bicikala jeste jedna od korisnih mjera jer se polazi od pretpostavke da će izvršioci krađa prije odabrati neregistrovano biciklo, a oni koji kupuju polovno mogu provjeriti da li je ukradeno. Takvih primjera ima u zemljama EU, ali su tamošnje policije, poput Hrvatske, zapravo partner građanskim inicijativama”, kazali su iz Savjeta.

Smatraju da bi svaki potez bez prethodne saglasnosti policije mogao da zaguši kapacitete UP. Iz Savjeta i UP navode i da građani i ne prijavljuju značajan broj krađa, te da neki vlasnici i ne traže ukradene dvotočkaše, pa se tako u skladištu kriminalističke policije za suzbijanje imovinskog kriminaliteta nalazi dvadesetak bicikala čiji vlasnik nije pronađen.

Građanima preporučuju da prilikom kupovine sačuvaju račun, odnosno deklaraciju, koja sadrži i serijski broj bicikla i apeluju na vlasnike da prijave svaku krađu i da se uvijek konsultuju sa policijom. Smatraju da “Glavni grad može uraditi puno više od dostavljanja spiska sa serijskim brojevima neotuđenih bicikala”, a UP će preporučiti da inovira veb sajt i na njemu objavi korisne preventivne i praktične savjete za zaštitu od krađa. Predložiće i da fotografije pronađenih predmeta budu javno dostupne.

Da se dvotočkaši i osiguravaju

Iz Savjeta navode i da u Crnoj Gori, osim što nije moguće osigurati bicikl od otuđenja, nije moguće ni osiguranje bicikliste kao učesnika u saobraćaju u slučaju nezgode i uzrokovanja štete drugima. Dodaju i da je odnos prema biciklistima pri nezgodama u saobraćaju “neadekvatan, pa i diskriminatoran”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com