Gladovanje liječi i duh i tijelo! - Volim Podgoricu

Gladovanje liječi i duh i tijelo!

Veliki božićni post, jedan od dva najduža i najvažnija u godini, počinje 28. novembra, a traje do sedmog januara. Za to vrijeme vjernici treba da se, između ostalog, pridržavaju specijalnog režima ishrane, odnosno da svoju duhovnu snagu podupiru tjelesnim uzdržavanjem od „jake“, mrsne hrane. 

Nutricionistkinja Budimka Novakovićsupspecijalista ishrane zdravih i bolesnih ljudi i profesor na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, istakla je najprije da je u 21. vijeku post sužen samo na oblast ishrane, i to veoma nepravilno.

– Post ne odslikava samo uzdržavanje od namirnica životinjskog porijekla. Važna je i umjerenost u njihovom konzumiranju, kao i način pripreme i odabir. Prihvatljivo je unositi sirovo voće i povrće, namirnice od cijelog zrna, poput specijalnih hljebova, tjestenine, pirinča, zatim sirovo jezgrasto voće i sjemenke uz male količine hladno cijeđenog ulja i suvog voća. Bitno je konzumirati dovoljno zdravstveno bezbjedne vode i umerene količine nezaslađenih čajeva. Namirnice treba jesti što sirovije, a prihvatljivo je i barenje. Nikako ne treba „grickati“ između obroka, a treba voditi i računa o tome da ukoliko na pakovanju namirnice piše „posno“, ne znači da je istovremeno saglasno sa osnovama hrišćanskog posta – objasnila je Novakovićeva.

Prema njenim riječima, veoma je važna i količina namirnica koje se konzumiraju tokom posta.

– Savet je prepoloviti uobičajenu količinu konzumirane hrane za polovinu, izostaviti slane i slatke gricklice, zaslađene i energetske napitke, alkohol, velike količine kafe. Treba minimalizovati korišćenje ulja i biljnih masti, a zaboraviti na prženje i pečenje na ulju ili masti barem tokom trajanja posta. Namirnice iz asortimana brze hrane nikako ne koristiti, a uključiti one koje su lokalno gajene. Treba izbjegavati proizvode koji su „in“, a o čijem se porijeklu najčešće ništa ne zna – naglasila je sagovornica Kurira.

Udržavanje od ružnih misli i umjerenost

Značenje mnogo šire od ishrane

Post u hrišćanstvu znači mnogo više od načina ishrane jer podrazumijeva vrijeme umjerenosti i blagosti u različitim oblastima života.
– Hrišćanski post podrazumijeva, prije svega, uzdržavanje od ružnih misli i činjenja nehumanih djela. Dobre misli i dobra djela upućena drugim ljudima, analiziranje sopstvenih misli i postupaka suština su hrišćanskog posta. To je jednako važno kao i molitva i drugi hrišćanski religijski običaji, a svi oni zajedno pogoduju i mentalnom i fizičkom zdravlju – istakla je Budimka Novaković.

Dugo žvaćite  hranu, uzimajte do 1,5 l vode dnevno

– tokom posta svakog dana konzumirajte 1,5 l vode i 1,5 l nezaslađenog čaja
– jedite što više miješanog voća i povrća
– unosite u organizam što više vitamina i minerala, naročito vitamina C (do jedan gram dnevno)
– hranu žvaćite dugo

Odustanite od hrane visoke energetske gustine

Smanjite količinu hrane

Nutricionistkinja Budimka Novaković istakla je da je pravilan post zdrav i da blagotvorno djeluje na sve odrasle zdrave osobe, a naročito na one koje se inače preobilno hrane.

– Ishrana tokom hrišćanskog posta nije stres za čovjekov organizam, već blagoslov za zdravlje. Međutim, ona nije pogodna za malu djecu, mališane predškolskog i školskog uzrasta, trudnice, dojilje, sportiste i osobe koje obavljaju teške fizičke poslove. Takođe, post nije nutritivno rešenje ni kad su u pitanju neke bolesti. Naglasila bih da savremeni način života i ishrane ne zahtijevaju ponavljanje posta samo pred velike hrišćanske praznike, već i sprovođenje trajnog „posta“, prije svega kad je u pitanju količina konzumirane hrane, posebno hrane visoke energetske gustine i zaslađenih bezalkoholnih napitaka i alkohola – istakla je Novakovićeva.

(Dr Kurir)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com