Home / NOVOSTI / Neke stvari koje o dugama nijeste znali

Neke stvari koje o dugama nijeste znali

Zašto je nebo izvan duge uvek tamnije?

To je zato što je svaka kap kiše sfera koja rasipa svjetlost u višeslojevite hrpe obojenih diskova preko kružnog diska na nebu, ali sam rub diska, koji je u boji, je ono što se naziva duga. Unutrašnjost duge je svjetlija zbog boljeg i jačeg raspoređivanja svjetlosti nego izvan duge.

Kako nastaje dupla duga

U primarnoj dugi, njen luk pokazuje crvenu boju na spoljašnjem dijelu, a ljubičastu s unutrašnje strane. Takva duga nastaje kada se svjetlost lomi pri ulasku u kapljicu vode, a zatim se odražava u unutrašnjosti kapljice i izlazi na drugoj strani. Kod dvostruke duge, drugi luk se nalazi izvan primarnog luka i uvek odražava položaj boja suprotno od primarne duge. To nastaje tako da se svjetlost odražava dva puta unutar jedne kapljice vode.

Pojavljuju li se samo posle podne

Duge se uvek pojavljuju na dijelu neba koji je suprotan Suncu. Tako ćete ujutro dugu uvjek videti na zapadnom dijelu neba, a popodne na istočnom dijelu. Duga se dakle može pojaviti u bilo koje doba dana dok ima Sunca na nebu.

Savršeni uslovi za dugu?

Najlepši uslovi za dugu su onda kada je pola neba još uvek zavijeno u tamne oblake, a pola vedro. Rezultat je savršena duga jasnih boja. Naravno, svemu tome moraju prethoditi uslovi vlage i potrebne svjetlosti.

Šta se nalazi na početnim djelovima duga?

Duga se ne nalazi na određenoj udaljenosti, ali dolazi iz optičke iluzije uzrokovane kapljicama vode kada se gleda iz određenog ugla u odnosu na izvor svjetlosti. Dakle, duga nije predmet i ne može joj se fizički pristupiti. Nema ćupa! 🙂

(Prva Teen)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com