Home / ŽIVOT + / Zdravlje / Šta se nalazi u 3 u 1 instant napicima

Šta se nalazi u 3 u 1 instant napicima

Ovi su napici puni šećera, glukoznog sirupa te čak i očvrsnute biljne masti te raznih aditiva… Imaju vrlo malo kafe pa ih možda i nije najpametnije nazivati kafom.

Iako prekomjerno uživanje može izazvati simptome psihofizičke zavisnosti i nepoželjne učinke na zdravlje, obična “turska” kafa ima i niz prednosti. Bogata je mineralima, prvenstveno manganom i magnezijem, te B3 vitaminom, ima jaka antioksidativna svojstva te doprinosi zdravlju moždanih ćelija, štiti od ateroskleroze i nekoliko vrsta karcinoma.
 
Za instant napitke to ne možemo tvrditi. Sadržaj zrna kafe u njima je minimalan, a korišteno zrno lošije je kvalitete jer se većina pozitivnih svojstava gubi tokom termičke obrade. Pri odabiru kafe treba uzeti u obzir da je glavni sastojak ovih napitaka šećer, koji u kombinaciji s biljnom masti, glukoznim sirupom, aromom i ostalim dodacima daje privlačan ukus. Hidrogenirana biljna mast može biti izvor štetnih transmasnih kiselina, a polifosfati koji su regulatori kiselosti imaju loš utjecaj na zdravlje kostiju.

Kofein, alkaloid koji uzrokuje budnost, nalazi se u većoj koncentraciji u instant, nego u običnoj kafi. Nije preporučljivo da dnevni unos kofeina prelazi 300 miligrama, a šoljica instant kafe ima pribilžno 100 miligrama kofeina. Instant kafa može uzrokovati i prekomjerno izlučivanje kiseline.

Nescafe ima najmanje kafe

Kavf je devet odsto. Uz prirodne regulatore kiselosti, natrijeve soli limunske kiseline, sadrži i fosfate, a česta konzumacija se ne preporučuje. Prirodno sredstvo protiv zgrudnjavanja. Nije naveden udio šećera.

Alergičari: Oprezno!

Anamaria ima kalijeve i kalcijeve fosfate. Smjesa karotena je prirodno antioksidativno bojilo. Sadrži mliječne bjelančevine pa bi alergičari trebali biti oprezni. Ima 40 posto šećera i samo 12 posto kafe.

Ima najviše šećera…

Alergični na mlijeko i laktozu trebaju je izbjegavati zbog mliječnih bjelančevina i mliječnog šećera. Sadrži polifosfate, hidrogeniranu biljnu mast i vještačku aromu. U Gloriji je 44 čak posto šećera i 10 posto kave.

U Jacobsu je najviše kave

Najviši udio kafe, 17 posto, a najmanje šećera 38 posto. Uz glukozni sirup, ima i vještačka sladila, aspartam te acesulfam K, koji su decenijama predmet rasprava zbog sumnji u kancerogenost.

Prirodne boje

Ne piše koliko je šećera. Sadrži samo kalijeve fosfate kao regulatore kiselosti. Ima kvalitetno karotensko bojilo, prirodne emulgatore i sredstvo protiv zgrudnjavanja. Ima samo 14 posto kafe.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com