Radnici sjevera dali rok Vladi – čekaće do juna! - Volim Podgoricu

Radnici sjevera dali rok Vladi – čekaće do juna!

–  Mi se pune četiri nedjelje obraćamo Vladi, Skupštini i Vrhovnom državnom tužilaštvu. Niko nam ne odgovara. Od ovih institucija tražimo zakazivanje sjednice Skupštine Crne Gorena kojoj će se razmatrati teška ekonomska situacija na sjeveru. Zahtijevamo i da ministar Predrag Bošković, podnese ostavku zbog ukidanja socijala gradjanima na sjeveru. Protiv smo penzionisanja radnika i neispunjavanja datih im obećanja. Zahtijevamo, da Vlada ispita kako su uplaćivani porezi i doprinosi za obavezno socijalnog osiguranje radnicima sjevera na najniže zagarantovane dohotke, zbog čega su oni koji treba da idu u penziju, trajno oštećeni.

Ministarstvo finansija mora da vrati dio Gornjeg Ibra koji je nezakonito uzet od manjijnskih akcionara i radnika, ali i da bivši radnici, muškarci sa 30 godina staža i žene sa 25, koji su ostali bez posla zbog stečaja, dobiju ista prava kao njihove kolege iz KAP-a i Željezare za prijevremeno penzionisanje.  Da se invalidima rada sa sjevera ispune uslovi koji su im obećani, na način što bi, muškarci sa 55 godina starosti i 30 godina radnog staža, odnosno žene sa 50 godina starosti i 25 godina staža dobili pravo na penziju.

Ovo je samo dio zahtjeva sa četvrtog skupa nezadovoljnih radnika sa sjevera održanog u Rožajama, kojima su se pridružili i invalidi rada sa sjevera Crne Gore, koji su pozvali sve žrtve tranzicije sa sjevera države, invaldie rada i penbzionere da se okupe na velikom protetsbiom skupu zakazanom za 22 decembar u Bijelom Polju.

– Zahtijevamo da se državna pomoć rasporedjuje ravnomjerno opštinama. Da se stvore uslovi za investicije i omogući razvoj sjevera kako bi se na taj način omogućio povratag gradjana koji su napustili ovaj region. Da se ukine odluka Ministarstva rada i socijalnog staranja o prestanku prava na materijalno obezbjedjenje svim gradjanima kojima je to ukinuto ovih dana.

Da se izvrši revizija svih privatizacija na sjeveru i da se oduzmu sva privatizovana preduzeća koja su nezakonito privatizovana te da se onima koji su učestvovali u tom procesu oduzme sva imovina. Da se smijene svi rukovodioci osnovnih sudova i ODT, izvrši reforma i smijene rukovodioci odjeljenja za borbu protiv privrednog kriminala u svim opštinama na sjeveru.

Ukoliko nam ne bude ispunjen ni jedan zahtjev Crna Gora će se suočiti sa velikim nemirima na proljeće.

– Pozivamo sve gradjane sa sjevera da se uključe u demokratsku borbu za svoja prava, prava naše djece . Ne smije se boriti na način što ćemo napustiti svoje domove jer moramo ostati na sjeveru i ovdje se izboriti za ono što nam pripada, kazao je na skupu u Rožajama, predsjednik NVO ’’Manjinski akcionari Gornjeg Ibra’’, bovši radnik Sadik Klimenta, koji je kao i njegovi sapatnici iz Rožaja svjestan one stare ’’daleko od očiju, daleko od srca’’. Novi naredni skup Rožajaca zakazao za prvi jun, dajući pola godine ’’fore’’ nadležnima da riješe ono što su drugi u državi odavno riješili.

 – Taj skup organizuju oni koji o svemu odlučuju. U slučaju da se pola godine za naš grad. 1. juna će Rožaje biti na nogama. Tada ćemo organizovati velike proteste, koji neće biti mirni već nemirni. Neka ’’odgovorni’’ dobro razmisle šta traba da urade, kazao je je Klimenta, koji je odnos prema sjeveru ilustrovao podatkom da se nedavno na Skupštini čulo da je u planu da se sjeveru pomogne sa ’’cijelih’’ 1,9 odsto sredstava od ukupno planirane pomoći iz državnog budžeta, a sa druge strane  plan je da se Podgorici opredijeli 80 procenata tog novca.

Na skupu se čulo da je ministar Predrag Bošković da invalide rada prvo podijeli na regione a potom i na opštine, jer je invalidima rada iz Bijelog Polja ispoštovao sve što je obećap dok je zapostvio invalidima rada iz Rožaja i drugih opština, pa je tako nedavno  sastanku u Podgorici gdje su trebali da se nađu invalidi rada iz opština sa sjevera to jedino omogućeno predstavniku iz Bijelog Polja, što je osim oduzimanja 600 socijala građanima Rožaja, bio razlog više da se zatraži ostavka Boškovića, čiji ’’legendarni’’ džip je pomenut i na ovom skupu nevoljnika u Rožajama, koji se ’’seli’’ u Bijelo Polje. 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com