“Ćirilica će postati arhaično pismo” - Volim Podgoricu

“Ćirilica će postati arhaično pismo”

“Ćirilica neće nestati u potpunosti, ali joj prijeti opasnost da će postati arhaično pismo,” kaže poznati lingvista i akademik Ivan Klajn, komentarišući posljednje istraživanje koje je pokazalo da 47 odsto stanovnika Srbije piše latinicom, u odnosu na 36 odsto onih koji koriste ćirilicu.

Klajn nije iznenađen rezultatima istraživanja, napominjući da je proces „odumiranja“ ćirilice počeo još 1918. 

“Bila je zajednička država gdje se u većini koristilo latinično pismo. Taj trend se proširio i na Srbiju, a nastavio i poslije Drugog svjetskog rata. Posljednja istraživanja pokazuju da učenici u srednjoj školi danas više koriste latinicu. Ona je potrebna za engleski, latinski, matematičke i hemijske formule. Još važnije, koristi se u radu na računaru i kucanju SMS poruka. Država bi morala da preduzme ozbiljnu akciju kako bi sačuvala ćirilično pismo, ali ona nije zainteresovana za to”, smatra Klajn.

Prema njegovim riječima, svi javni spisi i zvanični dokumenti bi trebalo da budu na ćirilici. 

“Na privatnu upotrebu pisma se ne može uticati. Ali, ako se ovakav trend nastavi, ćirilica će postati arhaično pismo”, rekao je Klajn za Danas.

Rezultati istraživanja pokazali su i da mladi mnogo više koriste latinicu od ćirilice. Osobe uzrasta od 20 do 29 godina latinicu koriste čak 47 odsto više nego ćirilicu. Starije osobe su okrenute ćirilici i skoro 60 odsto njih starosti od 70 do 75 godina koristi ćirilicu kao glavno pismo.

 (rtcg)

1 komentar

  1. Aw, this is an incredibly nice post. In idea I must put in writing similar to this additionally – taking time and actual effort to make a top notch article… but exactly what do I say… I procrastinate alot and by no means appear to get something completed.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com