Samo rata da ne bude… - Volim Podgoricu

Samo rata da ne bude…

Rusija se zbog drastičnog pada vrednosti rublje, smanjenja cene nafte i sankcija koje su joj uvedene sa Zapada nalazi u ekonomskoj krizi, a novinar i vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski ocijenio je tu situaciju kao početni stadijum trećeg svjetskog rata.

Prema njegovim riječima, aktuelni ekonomsko-finansijski sukob s Rusijom predstavlja veliku opasnost za svijet.

Rublja i dalje pada

– Rublja je u istorijskom padu, a mnogi smatraju da je to početak posledica koje će najveća zemlja tek osjetiti. Traje treći svjetski rat, i to finansijski, a da toga nismo ni svjesni. Sada mnogo toga zavisi od Evropske unije, od toga kako će se postaviti prema Americi jer SAD ne osjećaju posledice sankcija koje su uvedene Rusima. Međutim, privreda Evrope i te kako strada. Amerika bi zapravo da ekonomski ratuje s Rusijom preko leđa Evrope – objasnio je Lazanski.

Vijest o padu ruske rublje pojavljivala se sporadično prethodnih mjeseci, ali u utorak je sve iznenadila informacija da je njena vrijednost dostigla istorijski nizak nivo u odnosu na dolar i evro i pored drastičnih mjera koje je uvela centralna banka. Naime, ta institucija odlučila je da poveća referentne kamatne stope sa 10,5 na čak 17 odsto, što opet nije pokazalo posebne rezultate. Juče je ruska valuta minorno ojačala, pa je za jedan evro ujutru mogla da se kupi 81,61 rublja, dok je preksinoć bilo potrebno 85,15 rubalja.

Smanjena ulaganja

Zbog takve situacije investitori su počeli da smanjuju ulaganja u akcije zbog zabrinutosti da bi sve dublja ekonomska kriza mogla da destabilizuje rusku ekonomiju i dodatno oteža Zapadu komunikaciju s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. To bi dalje za posledicu imalo povećanje geopolitičkih tenzija, i to ne samo u istočnoj Evropi već i na Bliskom istoku.

Inače, Rusi su masovno pohrlili u prodavnice da naprave zalihe osnovnih životnih namirnica prije nego što cijene skoče, a američki tehnološki gigant „Epl“ saopštio je juče među prvima da obustavlja onlajn prodaju svojih proizvoda u Rusiji jer je vrijednost rublje isuviše kolebljiva kako bi se utvrdile cijene.

TOPI SE Putinovi ljudi trpe posledice krize
RUSKI TAJKUNI IZGUBILI 50 MILIJARDI DOLARA

Ruski milijarderi su ove godine izgubili čak 50 milijardi dolara pod uticajem zapadnih sankcija i pada cijene nafte – to su dva činioca koja su pokosila račune oko 15 najbogatijih Rusa. Riječ je o ljudima koji su bliski ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, a koji su prevashodno većinski vlasnici deonica energetskih giganata u zemlji – kompanija koje su među prvima pogođene sankcijama Zapada.

Pentagon priznao
GOMILAMO VOJSKU NA GRANICI S RUSIJOM

Pentagon je potvrdio da se duž ruske granice nagomilava vojska kako bi se obezbjedio dugoročni mir i stabilnost u regionu.
– Vojno prisustvo Alijanse je povećano, ali se sve operacije sprovode krajnje transparentno – istakao je izvor iz Pentagona.

Na to je oštro reagovala Moskva, istakavši da se zapadnjaci igraju svojim pretjeranim približavanjem, što je izazvalo mnoge spekulacije da u svakom trenutku može doći do oružanog sukoba.

(Kurir)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com