Jazidske žene seksualno roblje džihadista - Volim Podgoricu

Jazidske žene seksualno roblje džihadista

Pripadnice jazidske vjerske manjine u Iraku, koje su džihadisti ID na silu odveli u seksualno ropstvo, sve češće pribjegavaju samoubistvu ili pokušavaju da ga izvrše.

To je saopštila organizacija za ljudska prava “Amnesti Internešenel” (AI).

Militanti ID su od juna zauzeli velika područja Iraka, proglasili kalifat koji obuhvata i značajna područja Sirije, kao i izveli veliki broj zločina u obje te zemlje, prenijela je agencija AFP.

Džihadisti na sjeveru Iraka su se posebno ustremili na Jazide i druge manjine, a AI tvrdi da se tu praktično radi o etničkom čišćenju, ubijanju civila i držanju u ropstvu, koje neki zatvorenici čak smatraju gorim od smrti. 

“Mnoge od onih koje džihadisti drže kao seksualno roblje su djeca – djevojčice stare 14, 15 godina ili čak mlađe”, izjavila je viša savjetnica AI Donatela Rovera. 

Među počiniocima je najviše boraca ID, ali ima i njihovih pristalica. 

Tako je 19-godišnja devojka Džilan izvršila samoubistvo iz straha da će biti silovana, citirao je AI navode njenog brata. 

Tu priču je potvrdila druga djevojka koja je bila zarobljena zajedno sa Džilan, ali je kasnije pobjegla. 

“Jednog dana su nam dali kostime za ples i rekli da se okupamo i obučemo tu odjeću. Džilan se ubila u kupatilu”, rekla je djevojka. 

AI u izvještaju navodi još sličnih primjera, a Rovera je dodala da su fizičke i psihičke posljedice teškog seksualnog nasilja kojem su te žene podvrgnute katastrofalne. 

“Mnoge od tih djevojaka su mučene i tretirane kao pokretna imovina. I one koje su uspjele da pobjegnu su duboko traumatizovane”, istakla je Rovera.

 (RTCG)

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com