Ove godine ubijeno 60 novinara - Volim Podgoricu

Ove godine ubijeno 60 novinara

Najmanje 60 novinara je tokom 2014. godine izgubilo život dok su obavljali svoj posao, a od tog broja je čak 44 odsto namjerno ubijeno.

U izvještaju Komiteta za zaštitu novinara se navodi da se “neuobičajeno visok udio” ili oko jedne četvrtine ubijenih novinara odnosi na međunarodne dopisnike, iako najveći broj novinara i dalje gubi život u sopstvenoj zemlji, prenijela je agencija AP.

Broj poginulih novinara u ovoj godini je niži u odnosu na prošlogodišnjih 70, ali su protekle tri godine bile najsmrtonosnije otkad je Komitet 1992. počeo da vodi takvu evidenciju. 

Najvažniji faktor koji je doprinio visokom broju poginulih novinara je konflikt u Siriji, koji traje već gotovo četiri godine. U toj zemlji je tokom 2014. poginulo 17 novinara, čime je broj smrtnih slučajeva u toj profesiji od početka sukoba u Siriji 2011. porastao na najmanje 79. 

U Siriji su se dogodila dva najužasnija ubistva novinara tokom ove godine: američki novinari DŽejms Foli i Stiven Sotlof su nestali dok su obavljali novinarski posao u Siriji, a pogubili su ih pripadnici Islamske države. 

U Ukrajini, na čijem istoku se sukobljavaju ukrajinske i proruske snage, tokom 2014. je poginulo pet novinara i dva medijska radnika, što je prvi slučaj pogibije novinara u Ukrajini još od 2001. godine, saopštio je Komitet. 

Tokom pedeset dana rata između Izraelaca i Palestinaca u pojasu Gaze je poginulo najmanje četiri novinara i tri medijska radnika, u Iraku je poginulo pet novinara, dok je u Avganistanu poginula fotoreporter AP-a Anja Nidringhaus. (Portal RTCG)

 
 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com