Željezarcima penzije kad vrate otpremnine - Volim Podgoricu

Željezarcima penzije kad vrate otpremnine

Nekadašnjim radnicima nikšićke Željezare i njenih pogona koji su 2011. godine kao tehnološki višak dobili otpremnine i završili na Birou rada, biće ispunjen zahtjev da budu penzionisani, pod uslovom da vrate dio dobijenog novca.

Predstavnici radnika, Veselin Perošević i Veljko Zvizdić, kazali su da im je to na sastanku u Podgorici predočio ministar rada i socijalnog staranja, Predrag Bošković, a da će iznos, rok i način vraćanja novca biti naknadno utvrđeni.

Zahtjev za penzionisanje ranije je pod istim uslovima ispunjen za 59 radnika Metalca, koji su u prosjeku morali vratiti po šest hiljada eura.

Uslov za vraćanje dijela novca, kako je kazao Perošević, ne odnosi se jedino na 16 radnika Messera, bivšeg pogona Željezare, koji su dobili po 13 hiljada eura otpremnine, ali ne od Vlade, već tadašnjeg njemačkog poslodavca.

„Svakom od oko 160 radnika, koji se nalaze na Birou, ostavljeno je da se izjasni pristaje li na vraćanje dijela otpremnine da bi ispunio uslov za penziju“, rekao je Perošević na konferenciji za novinare u Nikšiću nakon povratka iz Podgorice.

Radnici Metalca koji traže penziju od prije tri godine dobili su otpremnine od 15 do 23 hiljade eura.

Zvizdić je kazao da radnici Željezare očekuju sada da će i njihov zahtjev biti obuhvaćen izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), o kojem će se poslanici izjasniti na sjednici Skupštine.

Bivši radnici Metalca koji se nalaze na Birou rada protestovali su prošle sedmice u Podgorici podsjećajući nadležne na ranije obećanje da će im biti omogućen odlazak u penziju.

Nezadovoljstvo radnika izazvao je Predlog izmjena i dopuna zakona o PIO, kojim je nedavno isključena mogućnost prijevremenog penzionisanja radnicima koji su, kao i oni, sa otpremninama i u statusu tehnološkog viška poslati na Biro rada.

Revolt radnika Metalca, kako su kazali na ranijem okupljanju, bio je još veći što su poslije tri godine mirnog strpljivog čekanja na obećano bili primorani da traže ista prava za koja su upravo oni bili pokretači tužbe Ustavnom sudu.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com