30 dana pritvora za Puletića i Tahirović, čeka se Jeremić - Volim Podgoricu

30 dana pritvora za Puletića i Tahirović, čeka se Jeremić

Istražni sudija Višeg suda u Bijelom Polju, Vanja Rakonjac, posle saslušanja odredila je danas pritvor od 30 dana bivšem šefu ginekološko-akušerskog odjelenja Opšte olnice u Bijelom Polju, dr Zvonku Puletiću i bivšoj načelnici odjelenja neonatologije u toj bolnici dr Haki Tahirović, kojoj je tokom saslušanja pozlilo pa je hitno prebačena u bolnicu.

Inače, u bolnici je saslušan i dr Puletić, kome je prije dva dana kao i dr Tahirović zamjenica višeg državnog tužioca Ljubinka Madžgalj odredila zadržavanje od 48 sati.

Tužilac u Bijelom Polju čeka dolazak i bivšeg direktora opšte bolnice dr Toma Jeremića, koji se nalazi u Beogradu, koji je preko medija najavio dolazak u nedelju veče.

Dvoje bjelopoljskih ljekara su i juče negirali krivicu za infekciju pet beba u bjelopoljskom porodilištu, poslije čega je jedno novorođenče umrlo. 

Da podsjetimo, dr Puletić i dr Tahirović privedeni su po nalogu vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, koji ih tereti da su počinili teško djelo protiv opšte sigurnosti u vezi krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Stanković je za to djelo osumnjičio i dr Jeremića. Njima prijeti zatvorska kazna od dvije do 12 godina zatvora.

Bivše načelnike odjeljenja u bjelopoljskoj bolnici posle izbijanja afere smijenio je ministar zdravlja dr Miodrag radunović, koji je podnio ostavku zbog moralne odgovornosti, a ostavku je podnio i dr Jeremić, koji je na kontrolnom saslušanju u Skupštini Crne Gore izjavio da nije bio upoznat sa zbivanjima na ginekološko i odjeljenju neonatologije.

Prema zahtjevu za sprovođenje istrage ljekari u Bijelom Polju se sumnjiče da su odgovorni za infekciju pet beba koje su u periodu od trećeg do 13 novembra prebačene na liječenje u Klinički centar Crne Gore, gdje je jedno novorođenče umrlo. Punih 13 dana ni iz Bijelog Polja ni iz Kliničkog centra niko o drami koja se odvijala u bjelopoljskom porodilištu ali i u KC nije obavestio

Ministarstvo zdravlje Crne Gore, niti Institut za javno zdravlje koji je posle izbijanja afere poslao ekipu stručnjaka u bjelopoljsku bolnicu.

Tamo je od 30 uzetih briseva sa radnih površina, inkubatora, pelena, kompresa, zavoja, gaza, porodilja, osoblja, kao i uzoraka vazduha, u čak 28 potvrđeno prisustvo bakterija. U slezini preminule bebe pronađen je smrtonosnba bakterija ’’bacillus species’’, koja je izolovana i na čistim rukama babice, ali i na rukama jednog od lekara.U porodilištu je utvrđeno i prisustvo opasne bakterije stafilokoka.

(VP)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com