Home / ŽIVOT + / Zdravlje / Naučnici na pragu otkrića lijeka za sidu

Naučnici na pragu otkrića lijeka za sidu

 Istraživači su razvili različite ljekove koji značajno mogu da produže život HIV pozitivnih pacijenata ali zbog visoke cijene mnogima nisu dostupna. Zato naučnici sa univerziteta Majamija preduzimaju drugačiji pristup za borbu protiv virusa. 2008. godine, pacijent iz Berlina u Njemačkoj, izliječen je od HIV-a kada je primio mutirani gen tokom transplantacije koštane srži od donatora prirodno imunog na HIV.

Direktor Centra za istraživanje side na univerzitetu Majamija, Mario Stivenson, kaže da se istraživači pokušavaju da pronađu način da omoguće da mutirani gen bude široko dostupan.

Iako ne možemo da koristimo transplantaciju koštane srži za iskorjenjivanje side, to nam daje naznake o načinu na koji  bi mogli da pristupimo strategiji liječenja. To nam omogućava da bolje shvatimo šta virus radi u tijelu pojedinca koji je na terapiji i prikazuje nam brojne prepreke koje moramo da prevaziđemo u namjeri da iskorijenimo virus.”

Stivenson kaže da bi djelotvorni metod mogao da bude razvoj neškodljivog virusa koji može da prenese mutirane gene direktno u HIV virus. Sa ovakvim pristupom, kaže on, naučnici su počeli da otkrivaju mogući lijek.

“Početni naučni napori, u koje su bili uključeni mnogi od nas, počeli su da pokazuju kako bi mogli sastojci lijeka da izgledaju, kako prepreke za lijek izgledaju i kako izgleda uspjeh.”

Naučnici moraju da osiguraju da će prenosni virus biti potpuno neškodljiv ali kažu da pristup izgleda potpuno obećavajuće. Oni predviđaju da je samo pitanje vremena prije pobjede u ratu protiv side.

(VOA)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com