Za Kurca nema dileme: Branićemo se! - Volim Podgoricu

Za Kurca nema dileme: Branićemo se!

Teroristički napad u Francuskoj pokazao je da terorizam Islamske države sa modelom individualnog džihada predstavlja veliku prijetnju za bezbjednost čitave Evrope, ocijenio je ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc.

“Ekstremistima je jednostavno da usred Evrope počine odvratne zločine. Uz to više hiljada Evropljana, koji su otišli u Irak ili Siriju da bi se tamo borili na strani Islamske države, predstavljaju po nas veliki bezbjednosni rizik”, objasnio je on.  

Taj napad, kako je kazao u intervjuu bečkom dnevniku “Kurir” predstvalja napad na osnovne vrijednosti, na slobodu štampe i izražavanja, koja postoji u Evropi.”To znači da moramo i dalje tako odlučno da branimo naše osnovne vrijednosti”, naglasio je on. 

Kurc je objasnio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije u tijesnom kontaktu sa francuskim vlastima kako bi se obezbijedila procjena opasnosti, te najavio da će terorizam biti tema sastanka šefova diplomatija EU ovog mjeseca. 

Policija, prema njegovim riječima, čini sve da se spriječi da se još više ljudi iz Evrope priključuje Islamskoj državi, kako tamo ne bi mogli počiniti zločine. 

“Za više hiljada Evropljana, koji su već u borbama važi da će morati da odgovaraju i ovdje za zločine koje su tamo počinili. Ministarstvo unutrašnjih poslova nadzire povratnike i sprovodi hapšenja gdje je moguće”, rekao je Kurc. 

On je poručio da vjerska pravila i tradicije ne mogu nikada biti iznad državnih zakona. 

U borbi protiv terorizma u Austriji, kako procjenjuje, je potrebno da policija oštro djeluje protiv onih koji su se ogriješili o zakon i koji pokušavaju mlade da regrutuju za terorizam. Takođe, kako je dodao, je potrebna i prevencija, kako bi se spriječilo da radikalni islamisti zavedu još više ljudi. 

Istovremeno je poručio da se ne smije napraviti greška i sve muslimane staviti pod generalnu sumnju, jer bi to ponajviše ugrozilo društveni poredak. 

S tim u vezi je, prema njegovim riječima, potrebna što otvorenijih diskusija o problemima, kao i rad na njiihovom rješavanju.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com