ZIKS: Dva pokušaja samoubistva

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija nema organizovanih klanova među osuđenicima, kao ni privilegovanih zatvorenika, kazao je direktor ZIKS-a Miljan Perović.
On je naveo da su prošle godine u ZIKS-u preminula dva zatvorenika i da se u oba slučaja radilo o prirodnoj smrti, dok su dva pokušalam samoubistvo, ali su spriječeni pravovrmenom reakcijom službenika Zavoda.

Perović je za Dan kazao da je u protekloj godini suspendovano pet zatvorskih službenika, zbog povrede službenih dužnosti. 

On je negirao da pojedini zatvorenici imaju privilegovan status, odnosno da im je dozvoljen izlazak iz zatvora, iako na to nemaju pravo.
Propisana procedura važi jednako za svako osuđeno lice, pa naglašavam da nijedan zatvorenik nema privilegovan status. Takođe u ZIKS-u nema organizovanih klanova među osuđenicima, tvrdi Perović.

On je rekao da je osuđenik Damir Mandić, koji se tereti za saizvršilaštvo u ubistvu glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića, dvaput kažnjavan samicom zbog težeg disciplinskog prekršaja, dok se nalazio na izdržavanju zatvorske kazne u organizacionoj jedinici KPD Podgorica.
Perović je najavio da Ministarstvo pravde i Uprava ZIKS-a planiraju izgradnju novog zatvora u Bijelom Polju, navodei da će pripremna faza projekta početi u prvom kvartalu ove godine.
Tokom ove godine nastojaćemo da u većoj mjeri unaprijedimo uslove boravka u svim organizacionim jedinicama, iako su shodno izvještaju CPT-a postignuti visoki nivoi. Kao i do sada poseban akcenat biće na zaštiti ljudskih prava i zdravstvenoj zaštiti, tako što šemo nastojati da ojačamo stručni kadar, naveo je on.

loading...

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close