Putin vrbovao Snoudena da bude ruski tajni agent? - Volim Podgoricu

Putin vrbovao Snoudena da bude ruski tajni agent?

Britanska novinarka i urednica “Vikiliksa” Sara Harison izjavila je za njemačku televiziju da je Federalna služba bezbjednosti (FSB) Rusije navodno pokušala da zavrbuje bivšeg saradnika američke Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) Edvarda Snoudena, ali da je on odbio tu ponudu.

Kako je prenijela američka novinska agencija Asošijeted pres, Harisonova je autorima njemačkog dokumentarca, rekla da je FSB kontaktirao Snoudena dok je šest sedmica boravio u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma “Šeremetjevo” 2013. godine.

U to vrijeme, Snouden nije mogao da uđe u Rusiju ili odleti dalje, jer su vlasti SAD poništile njegov pasoš i tražile njegovo hapšenje zbog objelodanjivanja tajnih dokumenata. Prema navodima Harisonove, FSB je “pitala samo jednom”, a on “Rusima nije dao uopšte ništa”. Američka novinska agencija navodi da FSB nije odgovorio na njen zahtjev za komentar.

Ruski portal RBK navodi da će 45-minutni dokumentarni film “Bojno polje – internet: kad Mreža postane oružje” biti emitovan na Prvom kanalu nemačke TV ARD pola sata pred ponoć.

U njega su uključeni fragmenti intervjua Snoudena američkom TV kanalu WGBH, nemačkom NDR-u i austrijskoj “Servus TV”.

(Novosti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com