HAG: Ne vraćajte nam Šešelja! - Volim Podgoricu

HAG: Ne vraćajte nam Šešelja!

Raspravno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev tužilaštva da vrati u sudski pritvor optuženog Vojislava Šešelja sa privremene slobode, objavljeno je u Hagu.

U odluci koja nosi današnji datum, Raspravno vijeće takođe se proglasilo nenadležnim za Šešeljev zahtjev da kazni glavnog tužioca Serža Bramerca “zbog nedozvoljenog ponašanja”.

Raspravno vijeće takođe navodi da tužilaštvo nije uložilo žalbu na odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu, a da sada traži preispitivanje te odluke, što je moguće samo na osnovu novih činjenica, kojih nema. 

Novoimenovani sudija Madaje Nijang usprotivio se odluci većine. 

Šešelj je, odlukom Raspravnog vijeća, 12. novembra privremeno oslobođen, zbog bolesti, kako bi liječenje mogao da nastavi u Beogradu. 

Vijeće se proglasilo nenadležnim za prvu kategoriju argumenata i navelo da tužilac može da kritikuje odluku Vijeća koju smatra manjkavom samo putem žalbe. Umjesto toga tužilaštvo je zatražilo preispitivanje odluke, što je moguće samo na osnovu novih činjenica, kojih nema. 

Vučić: Nisam ni očekivao da Tribunal vrati Šešelja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije ni očekivao drugačiju odluku Haškog tribunala, od one koju je donio, a to je da Šešelj ostane u Srbiji. 

“Ako su donijeli odluku da ga puste, zašto bi ga sada vraćali poslije mjesec dana. Nijesam vidio tu odluku, ne znam tačno o čemu se radi, ali nijesam ni očekivao da Haški tribunal odluči drugačije”, rekao je Vučić.

Premijer je rekao da ne misli da je pitanje da li će Šešelj biti vraćen u Hag od posebnog značaja za život u Srbiji. 

“Mi mu želimo dobro zdravlje, ali imamo i druge probleme s kojima moramo da se suočavamo i o kojima moramo da mislimo”, rekao je Vučić.

(b92)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com