Atina: Uhapšeni džihadisti - Volim Podgoricu

Atina: Uhapšeni džihadisti

Četvorica muškaraca uhapšena su u Atini u sklopu istrage ćelije džihadista razbijene ove sedmice u Belgiji, dok se spremala da izvede napade.

Grčka anti-teroristička služba policije provjerava da li je, kako pretpostavlja, medju uhapšenima i Abdelhamid Abaud, državljanin Belgije marokanskog porijekla, koga su belgijski mediji identifikovali kao organizatora napada osujećenih u četvrtak. Napadi su navodno bili naručeni iz Grčke.

Abdelhamid Abaud (27) se pojavio u video-snimku u kojem se oružana organizacija “Islamska država” hvali zločinima. Za njim tragaju evropske i američke obavještajne službe. On je dvojicu džihadista u Vervijeu kontaktirao iz Grčke, navodi flamanski televizijski kanal VTM.

Hapšenje je izvedeno u podne u centru Atine, rekao je izvor iz policije, ne navodeći detalje. 

U četvrtak uveče izvedena je opsežna policijska akcija u nekoliko belgijskih gradova radi razbijanja islamističke ćelije koja je planirala da “ubija policajce na ulici i u policijskim stanicama” i izvodi druge napade “širom zemlje”, objavilo je tamošnje tužilaštvo.

Dvojica osumnjičenih džihadista su ubijena u akciji policije u Vervijeu, gdje su se bili utvrdili. Ćeliju su činili džihadisti koji su se borili u Siriji.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com