Oružje iz bivše SFRJ u rukama terorista - Volim Podgoricu

Oružje iz bivše SFRJ u rukama terorista

Na opasnost od oružja, koje bi se koristilo u kriminalnim obračunima, ali i mogućim terorističkim napadima, koje na na ulice zapadanoevropskih gradova stiže sa područja zemalja bivše Jugoslavije, razne zapadnoevropske institucije upozoravaju već pune dvije decenije.

Zbog ratovanja u SFRJ gotove sve zemlje bivše Jugoslavije su bile veliki uvoznici oružja. Međutim, prestankom ratnih sukoba situacija se promijenila pa su te iste države ostale sa viškom vojne opreme, ali i sa dosta “lakog” naoružanja koje je ostalo u kućnim arsenalima.

Na taj način zemlje poput Hrvatske, BiH i Srbije su postale pravi mali rezervoari oružja u samom srcu Evrope.

Zapadnoevropski bezbjednosni analitičari, koji se bave tom problematikom od ulaska Hrvatske u EU, su počeli da se pribojavaju da će otvaranje granica rezultirati pravom poplavom ilegalnog naoružanja na ulicama zapadnoevropskih gradova.

Ono što ih je posebno plašilo, i što ih još uvijek plaši, jeste mogućnost krijumčarenja vojnog naoružanja i eksplozivnih sredstava koji se ne mogu kupiti legalno u EU, a čiji bi efekt u obračunima uličnih bandi ili terorističkim napadima bio jako razoran.

Konkretno, riječ je o automatskim puškama, ručnim bombama, raketnim minobacačima i sličnom oružju.

Nakon krvavog događaja u Parizu ovaj problem je ponovo postao aktuelan jer je utvrđeno da dio naoružanja koje su koristili teroristi potiče sa područja bivše SFRJ.

U tom kontekstu treba sagledati i nedavne dvije zaplijene naoružanja u Varaždinu i Splitu. Dok se za pošiljku iz Varaždina još uvijek ne zna konačno odredište (iako je policija izjavila kako je moguće da je bilo namijenjena teroristima) u javnost je procurila informacija da je pošiljka iz Splita (u kojoj su navodno bili i raketni minobacači) bila namijenjena motociklističkoj bandi sa područja Holandije i Belgije.

Međutim, treba reći da su često takve kriminalne grupe samo posrednici u prodaji oružja i da na kraju ono ipak završava u rukama terorista.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com