Zašto reagense plaćamo 13 puta skuplje? - Volim Podgoricu

Zašto reagense plaćamo 13 puta skuplje?

Građani Crne Gore plaćaju po višestruko uvećanim cijenama reagense za analize u osam bolnica samo zato što Fond za zdravstveno osiguranje već dvije godine ne uspijeva da dovede do kraja tender za kupovinu ove medicinske opreme.

Tenderom je trebalo da kupe reagense za laboratorijske analize za četvorogodišnje potrebe, ali zbog nezakonitosti i žalbi nabavka nije završena.

Zdravstvene ustanove sada reagenske kupuju  po cijenama većim i do 13 puta u odnosu na iznose koje su te iste firme nudile na nezavršenom tenderu. Direktor Fonda zdravstva Kenan Hrapovića kazao je “Vijestima” da je u inostranstvu i da ne može da da svoj komentar.

“Vijesti” su došle u posjed fakture firme Urion sa jednom bolnicom na sjeveru Crne Gore, od oktobra prošle godine, iz koje se može zaključiti da su, na primjer, reagens za analizu magnezijuma prodavali po cijeni od 0,84 eura, što je čak 13 puta više od ranije ponude iste firme na tenderu.

Reagens za analizu glukoze i totalnog proteina u krvi prodaju po cijeni dvostruko višoj od one sa  tendera, za amilazu je skuplji osam puta, a za analizu gvožđa čak 10 puta.

Urion je na tenderu, na primjer, nudio jediničnu cijenu reagensa za analizu triglicerida od 0,065 eura, za ureu 0,08 eura, a za analizu bilirubina 0,07 eura. Prilikom prodaje istih reagensa bolnici prije dva mjeseca cijene su iznosile za trigleciride 0,41 euro, ureu 0,496 i za bilirubin 0,24 eura.

Reagense za analizu ALT i AST transaminaza na tenderu su bili 0,03 eura, a sada su ih prodali po cijeni od 0,20 eura.

Ragens za CRP kontrolu kod upalnih procesa Urion je na tenderu nudio za 0,53 eura, dok je cijena za bolnicu sada iznosila 0,797 eura. To nije bio čitav trošak jer je naručilac sa sjevera morao platiti i takozvani kalibrator za ovaj reagens (koji je na tenderu nuđen besplatno), pa je ukupna jedinična cijena za CRP iznosila 1,25 eura.

Po tri puta većim cijenama  prodaju reagens za analizu GGT, a čak puta pet skuplje za albumin i CK-MB. Najmanje razlika je za analizu acid-uric, koju je bolnica sada platila jedan cent skuplje – 0,14 eura.

Na tenderu su uz ponuđene reagense besplatno nuđene kivete i diluent rastvor, a sada po hitnim nabavkama i to prodaju bolnicama što značajno povećava ukupne troškove nabavke.

Zbog spornih tendera mnogih reagensa i nema u državnim bolnicama kao što je “torch” test za trudnice, pa se moraju  kupovati u privatnim ustanovama za 80 do 130 eura, a refundira se  samo 30 odsto troškova. U ovom slučaju  ne radi se o nabavci Fonda.  

Otkad je Ministarstvo finansija prije nekoliko godina centralizovalo sva plaćanja iz trezora, ključ od državne kase za potrebe crnogorskog zdravstva nije u Fondu već u Vladi. “Vijesti” su pitale Ministarstvo o dodatnim troškovima za reagense i da li se sistem nabavki može promijeniti na bolje.

“Za odgovor na pitanje upućujemo vas na Ministarstvo zdravlja kao nadležno u predmetnoj stvari”, odgovorili su iz Ministarstva finansija iako su oni nadležni za oblast javnih nabavki.

Uz medicinsku opremu, žalbe i na nabavke Fonda za mazut, telefonske usluge i ostalo

Proteklih godina Fond zdravstva je bio državna institucija sa najviše žalbi za njegove tendere. Osim na nabavku medicinske opreme žalbi je bio i na tendere za kancelarijski materijal,  mazut, usluge mobilne telefonije… 

U ovoj instituciji su se do sada dosta rijetko ili uopšte nijesu prihvatali odgovornost za greške u nabavkama, a nedavno su imali i  javnu prepisku sa Upravom za javne nabavke. Tada su tražili da po hitnoj proceduri sprovedu nabavku lož ulja za  zdravstvene ustanove. 

Fond zdravstva godinama kontrolišu kadrovi SDP-a, manje članice vladajuće koalicije. Netrpeljivost prema institucijama koje su ih kontrolisale i pratile njihove često problematične nabavke, datira iz perioda kada je njim rukovodio Ramo Bralić. Na čelu Fonda sada se nalazi Kenan Hrapović, koji je kum potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com