Gimnazija u Baru: U klupi učenica sa hidžabom! - Volim Podgoricu

Gimnazija u Baru: U klupi učenica sa hidžabom!

Šesnaestogodišnja E.K. prva je djevojka koja je u državnim školama u barskoj opštini stavila hidžab i došla je na nastavu u Gimnaziju „Niko Rolović“!

Prema saznanjima „ Novosti“, poslije konsultovanja sa Ministarstvom prosvjete, uprava Gimnazije je odobrila redovno pohađanje nastave učenici koja na časove dolazi „pokrivena“.

Ugovor koji su potpisali prethodni crnogorski premijer Igor Lukšić i reis Islamske zajednice Rifat Fejzić, 30. januara 2012.godine praktično je dao „zeleno svjetlo“ za hidžab u državnoj školi. Nošenje hidžaba u školiskoj klupi državne škole u Baru, tema je o kojoj se nerado javno govori duže od mjesec dana, dok se na društvenim mrežama svakodnevno komentariše uz podijeljena mišljenja, i odobravanje i osporavanje.

Glavni imam Muidin Milaimi je u džamiji na džumbi pred 500-600 vjernika obavijestio okupljene o hidžabu u Gimnaziji. Rekao je da je E.K. samoinicijativno stavila hidžab. Učenica je o svojoj namjeri mjesec dana ranije obavijestila direktorku Gimnazije Mariju Đonović i u decembru došla u školu „pokrivena“.

-Cijelom kolektivu Gimnazije to je bilo novo. Pojedini profesori su se ponašali i nehumano. Jedan od profesora se istakao arogancijom, pa joj je zabranio da dolazi na njegove časove riječima „tako obučena ne možeš prisustvovati mojim časovima“ – rekao je Milaimi. 

– Njegovu odluku učenica je prihvatila. Obzirom da je ona ostala malo nezaštićena, mi, ispred Islamske zajednice smo odlučili da razgovaramo sa Upravom škole. Pošao sam sa predsjednikom Bošnjače stranke Munibom Ličinom kod direktorke gimnazije, koja nije bila upoznata sa ugovorom koji su potpisali prethodni crnogorski premijer Lukšić i reis.

Insistirali smo da u roku od osam sati iz Vlade ugovor bude proslijeđen u Gimnaziju. To je urađeno za dva sata, i prema tom ugovoru, konkretno član 14. štiti muslimanku sa hidžabom. Direktorka je rekla da će se ponašati shodno propisima.

Milaimi kaže da se hidžab nosi i u Evropi i da će biti i drugih slučajeva i u Baru.

-Zagovornik sam mirnog puta i smatram da na taj način svaki eventualni problem može da se riješi. Zagovaram toleranciju koja se njeguje decenijama unazad u Baru. Mi moramo prihvatiti suštinu- vremena se mijenjaju, samim tim i ovo je novina u urbanom življenju, ali nije novina u duhovnom. Svako ima pravo da ispoljava svoju vjeru kako nalažu propisi. Da je nešto mimo vjerskih propisa ja bih bio protiv – zaključio je glavni imam.

 HIDžAB NIJE VJERSKI OBRED

Prema važećem zakonu, državna škola nije mjesto gde se mogu vršiti vjerski obredi.

-Hidžab nije vjerski obred. Po islamu, hidžab je ženska vjerska nošnja. Nisam zagovornik feredže i to je tradicija jednog naroda, nije vjerski obred – kazao je Milaimi ističući da je za uvođenje vjeronauke kao fakultativnog predmeta u državnim školama. – Nisam zagovornik ekstremizma, niti bilo čega što bi bilo štetno i za djevojku i za zajednicu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com