Home / NOVOSTI / Svijet / Hag traži Šešelja nazad

Hag traži Šešelja nazad

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas, drugi put, da raspravno vijeće optuženog Šešelja vrati s privremene slobode u Srbiji u sudski pritvor u Ševeningenu.

Tužilaštvo je uložilo žalbu na odluku kojom je, prošle sedmice, vijeće sudije Žana-Kloda Antonetija odbilo njegov prvi zahtjev da Šešelju naredi da se vrati u pritvor.

U žalbi, glavni tužilac Serž Bramerc ponavlja tvrdnju iz prvog zahtjeva da je Šešelj, svojim ponašanjem i izjavama u Srbiji, “potkopao” duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, “iz humanitarnih razloga” donelo vijeće. 

Šešelj je, kako je naglasio Bramerc, “izričito izjavio da se neće vratiti u Tribunal” i “zaprijetio je ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom”. 

“On je jasno pokazao da mu njegovo zdravstveno stanje ne predstavlja prepreku za davanje neprihvatljivih javnih izjava koje su poražujuće i uvrjedljive za svjedoke, žrtve i njihove zajednice. Takođe, on je davao izjave koje pod znak pitanja stavljaju ocjenu raspravnog vijeća o ozbiljnosti njegovog zdravstvenog stanja. Ni Šešelj, ni raspravno vijeće nijesu opovrgavali da se on tako ponašao svjesno i s namjerom”, piše u Bramercovoj žalbi.

Bramerc je napomenuo da su sudije, uprkos tome, odbile prvi zahtjev tužilaštva da Šešelj bude vraćen u pritvor. 

“Očigledno je da je povjerenje raspravnog vjeća u Šešeljevo ponašanje bilo bez osnova. On je izričito izjavio da se neće vratiti u Tribunal. On je zaprijetio ljudima koji sarađuju s Tužilaštvom. On je jasno pokazao da njegovo zdravstveno stanje nije prepreka davanju neprihvatljivih javnih izjava koje su podrivačke i uvrjedljive za zajednice žrtava. Takođe, dao je izjave koje dovode u pitanje procjenu raspravnog vijeća o ozbiljnosti njegovog zdravstvenog stanja”, piše u podnesku tužilaštva. 

(B92)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com