SAD – KUBA: Počeli istorijski razgovori - Volim Podgoricu

SAD – KUBA: Počeli istorijski razgovori

Najviša američka delegacija koja je došla na Kubu u posljednjih 35 godina, danas je počela razgovore o obnovi diplomatskih odnosa koji bi u konačnom trebalo da dovedu do potpunog otvaranja trgovinskih i saobraćajnih veza između dva donedavna hladnoratovska neprijatelja.

Dvodnevni sastanak prvi je takve vrste otkako su 17. decembra američki i kubanski predsjednici Barak Obama i Raul Kastro obznanili da su postigli istorijski proboj nakon godine i po tajnih pregovora. Na čelu američke delegacije je Roberta Džejkobson, američka diplomatska stručnjakinja za Južnu Ameriku i prva pomoćnica američkog državnog sekretara koja je posjetila Kubu u posljednjih 38 godina.

Kubansku delegaciju u razgovorima predvodi Žozefina Vidal, diplomatkinja na čelu sektora za poslove sa SAD-om.

“Završavamo politiku kojoj je odavno istekao rok trajanja. Ako ono što radite ne funkcioniše 50 godina, vrijeme je da pokušate nešto novo”, rekao je Obama članovima Kongresa u redovnom godišnjem govoru o stanju nacije.

Danas su razgovori koncentrisani na useljenička pitanja, a sjutra će se u fokusu naći obnova diplomatskih veza. Obje strane bi, takođe trebalo da naznače dugoročne ciljeve, prenijela je Hina.

rtcg.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com