Pravila ponašanja u pozorištu - Volim Podgoricu

Pravila ponašanja u pozorištu

Za slučaj da ste se ikada pitali ili imali neke nedoumice oko toga kako da se ponašate u pozorištu – evo spiska stvari koje smijete da radite, ali i onih koje su strogo zabranjene u svakom teatru.

Svakako nije baš po bontonu da grickate kokice, čips ili kikiriki, kao i da dođete u opremi za plažu u pozorište i tu je vjerovatno sve jasno. No, sigurno ste više puta imali dilemu da li su neke druge stvari dozvoljene ili nisu. Evo, zato smo mi tu da vam pomognemo.

Kad da dođemo?

Da bi se lijepo smjestili dovoljno je doći dvadesetak minuta ranije, ali zato ako zakasnite razvodnik ima pravo da vas ne pusti na predstavu. No, ako uđete i uprkos kašnjenju, nemojte da insitirate na svojim mjestima, jer dok dođete do njih možete smetati drugima u gledanju. U toku pauze se možete premjestiti, ali obavezno se izvinite onima koje morate podići da biste prošli, a kroz red prolazite okrenuti licem prema onima koji sjede.

Kako da se obučemo?

Treba se obući pristojno, što ne podrazumijeva iscijepane farmerke, sportske patike, papuče, trenerke, mini suknje i šorceve. A ako dolazite na neku premijeru, onda se obucite i malo svečanije.

A šta da uradimo sa jaknama?

Jakne, kapute, kape, šešire i sve glomazne stvari bi trebalo da ostavite u garderobi, jer i one mogu smetati gostima oko vas.

Smijemo li da grickamo nešto?

Ne smijete i nemojte unositi hranu, grickalice, sokove i slično, pošto će to šuškanje smetati i glumcima i publici. Najbolje je da jedete prije nego što krenete.

Samo na kratko da se javim na telefon?

To baš i nije pristojno. Trebalo bi da ugasite mobilni kad počne predstava, pošto zvono, ali i samo svjetlo telefona može da omete glumce. Ako je nešto baš baš baš hitno i ne može da čeka ni pauzu – izađite na kratko. Kad smo već kod telefona, ni slikanje i snimanje nisu dozvoljeni.

A parfem?

Parfem je u redu, ali pazite da ne bude prejak, jer će onda svi u reonu od nekoliko metara biti osuđeni na njega, htjeli – ne htjeli.

Neudobno mi je, šta da radim?

Neka pozorišta bi mogla da budu i udobnija, ali svakako ne smijete dizati noge na sjedište ispred. Ipak niste kod kuće.

Ide mi se u WC!

Ako baš ne možete da izdržite – izlećite odmah pošto će posledice vašeg ostanka biti mnogo gore po vas i ostatak publike. Ali, ako možete, bilo bi dobro da sačekate da se barem završi određena scena.

Ova predstava je dosadna! 

To što vam je predstava dosadna sigurno ne znači da možete da ćaskate dok traje ili dobacujete glumcima, pošto je možda nekom drugom zanimljiva i htio bi da je čuje. Ako želite da izađete, sačekajte pauzu ili barem da se scena završi. Nemojte izlaziti u sred scene, jer to mnogo smeta glumcima.

Kad aplaudiramo?

Najveći aplauz je, naravno, na kraju, ali možete da nagradite glumce i u toku komada, samo sačekajte da izgovore tekst do kraja.

(24 sata)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com