Njemci će iskeširati milijardu evra za srpski Telekom - Volim Podgoricu

Njemci će iskeširati milijardu evra za srpski Telekom

Dojče telekom je najozbiljniji kandidat za kupovinu Telekoma, pišu današnje Novosti. Da bi ušli na srpsko tržište Njemci moraju da plate više od milijardu evra, koliko je neophodno za većinski paket akcija ovog preduzeća. Proces privatizacije bi mogao najranije da se na jesen.

Koliko će tačno kapitala država ponuditi, od 78,1 odsto akcija koje posjeduje, i po kojoj cijeni, procijeniće upravo izabrani savjetnik, a na kraju konačnu riječ će dati Vlada Srbije.

Za Telekom su još zainteresovani i Austrijanci, Turci i operater iz Meksika, ali s obzirom na to da Dojče telekom pokriva gotovo cio zapadni Balkan, osim Slovenije i Srbije, skoro je sigurno da će upravo oni ući na srpsko tržište.

Veliki problem je činjenica da je njemačka kompanija kupovinom operatera u okruženju, poput Makedonije, Slovačke, Hrvatske, Crne Gore i Mađarske, smanjivala broj zaposlenih za najmanje polovinu. Tako je na primer u Hrvatskoj bez posla ostalo čak 5.000 radnika sa otpremninom u visini šest zarada.

Prema računici sindikata Telekoma bez posla bi u Srbiji moglo da ostane više od 4.000 radnika, od 9.100 koliko ih trenutno radi u ovoj kompaniji.

Telekom je prošle godine ostvario profit od 14 milijardi dinara, pa je to razlog zašto se sindikati protive prodaji.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com