Obrazovanje na drugačiji način: Najneobičnije škole na svijetu! - Volim Podgoricu

Obrazovanje na drugačiji način: Najneobičnije škole na svijetu!

Mnogi učenici ne vole ići u školu i na nastavi se dosađuju, a oni bi sve dali da mogu znati čitati i pisati. Zavirite u obrazovni svijet na drugačiji način!

Jedinstvene i nesvakidašnje lokacije su ono što ove škole čine tako neobičnima. Dok su mnogi učenici navikli  na školu kao klasičnu, dosadnu, stambenu zgradu, ovim učenicima je zgrada stran pojam. Njihove škole su čamci, špilje, ulice, priroda i njima to ni najmanje ne smeta. Sretni su jer mogu učiti! Zavirite u obrazovni svijet na drugačiji način!

Škola u pećini, Kina
Osnovna škola Dongzhong se nalazi u pećini u malom, planinskom selu  Miao u Kini. Sama riječ  ‘dongzhong’na kineskom znači ‘u pećini’. Pokrajina, u kojoj se nalazi ova neobična škola, je najsiromašnija u Kini i prima jako malo državne potpore. Nisu imali novčana sredstva za izgradnju prave škole, pa se zajednica snašla s onime što je imala – špilju. 1984. godine osnovana je neobična školu u pećini sa 186 učenika i 8 profesora. Neki učenici putuju i do 6 sati do škole i natrag, a mnogi stanovnici su bili zabrinuti za sigurnost svoje djece. Nakon 23 godine, kineska vlada je zatvorila ovu školu jer Kina, prema njihovim riječima, nije ‘zemlja pećinskih ljudi’. 

Škola na čamcu, Bangladeš
Dva puta godišnje Bangladeš doživi poplavu koja njihove stanovnike ostavi bez pitke vode i struje, a djecu bez škola. Jedna neprofitna organizacija Shidhulai Swanirvar Sangstha zato je smislila neobično rješenje.Izgradili su zdravstvene ustanove, škole i kuće koje plove. Organizacija je izgradila gotovo 100 škola. Svaka ‘lebdeća’ škola ima solarni pogon, prijenosni računar, pristup internetu i malu knjižnicu. 
Kada nastupi poplava, škole su i dalje otvorene i spremne za rad, a učenike se skuplja od pristaništa do pristaništa. Po završetku nastave, učenike vraćaju kućama, a iduća se ekipa kupi. Školu od njenog osnivanj je pohađalo 70 000 učenika.  

Škola na željezničkoj stanici, Indija
Inderjit Kurana je učiteljica iz Indije koja je svakodnevno putovala vozom na posao. Primijetila je hrpu siromašne djece koja prosi po stanici te je odlučila nešto uraditi. Budući da nije bilo moguće odvesti tu djecu u školu, ona je školu dovela njima, i to na željezničku stanicu To je dovelo do osnivanja jedne ovakve škole na stanici. Djeca na stanici putem pjesme, lutkarstva, dramske uče čitati i pisati, a  Khurana im daje hranu i lijekove. 

Škola u planini, Kina
Ovi učenici prolaze kroz zavoje, uske prolaze i stare mostove, ne bi li došli do škole. Riječ je o selu Gulukoje se nalazi u kineskoj provinciji, daleko od civilizacije, smještenom u planini. Školu u planini vodi jedan učitelj Shen Kijun koji je u selo došao s 18 godina. Tada je škola bila u groznom stanju, a nije imala ni vodovod. Učitelj i stanovnici su udružili svoje snage kada je jedan učenik stradao tražeći mjesto na kojem bi mogao mokriti. Kompletno su renovirali školu, izgradili WC i košarkaško igralište.

Škola za vještice, Amerika
Svi ljubitelji vještica imaju mogućnost pohađanja škole čarobnjaštva. Dok skoro 40 000 učenika pohađa ovu školu online, postoji mjesto gdje stvarno možete ići u ovu školu. Škola za vještice se nalazi u Salemu, Masačusetsu u Americi. U istom gradu je između 1692. i 1693. godine optuženo za čarobnjaštvo i pogubljeno 200 ljudi. Prije nego je otvorena u Salemu, nalazila se u Rosvilu, ali su ju tamo zapalili hrišćani. Prebačena je u Salem jer stanovnici nemaju ništa protiv vještica, a tamo vještice imaju i vlastitu zajednicu.

(teen385/ Listverse.com)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com