Home / NOVOSTI / Svijet / “Hari Poter” i Siriza će voditi Grčku

“Hari Poter” i Siriza će voditi Grčku

Poslije prebrojavanja 35 odsto glasova, Siriza vodi sa 35,63 odsto što joj donosi 148 od ukupno 300 poslaničkih mjesta u Skupštini Grčke. Druga je do sada vladajuća konzervativna stranka Nova demokratija sa 28,66 odsto glasova i 78 poslaničkih mesta.

Na trećem mjestu je neonacistička stranka Zlatna zora sa 6,38 odsto osvojenih glasova i 17 poslaničkih mjesta, a četvrta je lane formirana stranka “To Potami” (Rijeka) koja prvi put ulazi u Skupštinu sa 5,74 odsto glasova i sa čak 16 poslaničkih mjesta. 

U Skupštinu Grčke po sadašnjem rezultatu ulaze još i Komunistička partija Grčke (5,36 odsto glasova i 15 poslanika), nekada suvereno vladajući socijalistički PASOK (4,91 odsto glasova i 13 poslanika) i mala stranka lijevog centra “Nezavisni Grci” (4,67 odsto glasova i takođe 13 poslanika).

Na izborima je glasalo 60,99 odsto od oko 9,8 miliona stanovnika Grčke s pravom glasa, saopštilo je Ministarstvo untrašnjih poslova. 

Siriza je, za sada, je osvojila manje od polovine poslaničkih mesta u Skupštini Grčke, objavilo je na svom sajtu Ministarstvo untrašnjih poslova koje je zaduženo za sprovođenje izbora i prebrojavanje glasova. 

Preovlađujući scenario grčkih analitičara je da će Siriza za formiranje vlade zatražiti saradnju stranaka “To Potami” i “Nezavisni Grci”, ili bar njihovu podršku za manjinsku vladu u kojoj te dve partije ne bi učestvovale. 

U slučaju da te tri stranke ipak formiraju koalicionu vladu, na čijem bi čelu bio vođa Sirize Aleksis Cipras, njihova poslanička većina bi bila više nego jaka i iznosila bi 181 među ukupno 300 poslanika u Skupštini Grčke, prenosi privatna atinska TV-stanica Antena.

Odlazeći premijer Grčke i lider Nove demokratije Antonis Samaras čestitao je večeras u telefonskom razgovoru Ciprasu pobjedu na izborima. 

“Cijenim to”, odgovorio je Cipras, na šta je Samaras uzvratio: “To je politički civilizovano”, prenijela je grčka agencija ANA. 

Samaras bi kasnije večeras trebalo da zvanično, u obraćanju na televiziji, prizna poraz na prijevremenim izborima, navodi Rojters.

Izborna pobjeda Ciprasa predstavljala bi istorijski događaj budući da će on vjerovatno biti prvi ultra ljevičarski premijer te zemlje ikada, a samim tim i najmlađi premijer Grčke u novijoj političkoj istoriji. 

Cipras je rođen 28. jula 1974. godine – ključne za političke promene u Grčkoj budući da je tada srušena vojna diktatura koja je progonila ljevičare i komuniste. 

Mladoliki Cipras važi za atipičnog političara za zemlju iz koje dolazi, a tajna njegovog uspjeha je što ne pripada ni socijalističkom Pasoku ni konzervativcima Nove demokratije. 

On predstavlja osvježenje u grčkom tradiciolnom političkom spektru jer su birači siti dvije etablirane partije koje decenijama vode poznate političke dinastije. 

Po profesiji inženjer, Cipras je prošao dug put od komunističkog omladinca do lidera partije koja je osnovana 2000. godine. 

Grčka javnost je prvi put čula za njega 1990. godine, kad je 17-godišnji Cipras tokom školskog protesta rekao u izjavi grčkoj televiziji – “Želimo da imamo pravo da sami odlučimo da li ćemo da idemo na čas”.

Saradnici kažu da je Aleksis Cipras “mnogo više od lijepog lica” – da je temeljan u radu i perfekcionista, te da je njegov uspjeh prije svega rezultat strategije i vrijednog rada, navodi Rojters. 

I politički analitičari se slažu da ne bi uspio bez pažljivog planiranja, a ključni stav koji ga odvaja od ostalih političara je dosljedna pozicija da je rješenje u rukama Atine – ako se odupre rigoroznim zahtjevima štednje koje je pred nju postavila EU. 

Politički protivnici zamjeraju mu neiskustvo, komentarišući da bi poslije samo nekoliko godina u parlamentu, bez iskustva u finansijskim i pravnim poslovima, Cipras bio “do guše” u problemu kada bi se našao za pregovaračkim stolom sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda ili Evropske centralne banke. 

Zamjenik grčkog premijera Evangelos Venizelos nazvao ga je Harijem Poterom zbog toga što, “daje fantastična obećanja koje neće biti u stanju da održi”, piše britanski Indipendent. 

Cipras i zvaničnici Sirize vjeruju da će kreditori pristati na nove pregovore o otplati duga Atine kada budu suočeni sa, kako kažu, ljevičarskom Vladom sa jakim mandatom. 

Da će vjerovatno novi grčki premijer ostati dosljedan svojim predizbornim obećanjima govori i njegova izjava – “Možete mijenjati pozicije, ali ne i svoje principe”. 

Cipras je u nedavnom intervjuu, da bi pokazao da nije spreman na kompromise kad su u pitanju ključni principi, rekao i da – “Ako me niste videli do sada da nosim kravatu, sumnjam da ćete i od sada”. 

Osim što nikad ne nosi kravatu, zna se i da je mnogo radio kako bi unaprijedio svoje znanje engleskog jezika. 

Od prethodnih izbora 2012. do danas ojačao je svoju poziciju na međunarodnoj sceni susretima sa mnogim viđenijim ličnostima i političarima, poput pape Franje, predsednika Evropske centralne banke Marija Dragog i čak njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, osobe koju je Cipras često napadao zbog čvrstog stava da Grčka mora da pokaže veću fiskalnu disciplinu. 

Osim što se nekonvencionalno oblači i ima nekonvencionalan život netipičan za jednog Grka – već dvadeset godina živi sa Peristerom Bacianom sa kojom ima dva sina (od kojih je jedan dobio ime po Ernestu Če Gevari), a par svoju vezu nije nikad krunisao brakom. 

Osim nekonvencionalne garderobe i nekonvencioalnog odnosa sa građanima, Cipras je poznat i kao zaljubljenik u motore.

 (b92)
 
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com