HERCEG NOVI: Otpad u more! (VIDEO) - Volim Podgoricu

HERCEG NOVI: Otpad u more! (VIDEO)

Mještani Đenovića su redakciji Radio Jadrana proslijedili video snimak na kojem se vidi kako mehanizacija podizvođača radova, beogradske firme “Millenium”, istovara u more iskopanu zemlju i sitniji otpadni materijal, kod crkve na samom šetalištu u Đenovićima.

Kako potvrđuje jedna od mještanki, Jadranka Tomašević, radnici su im na licu mjesta kazali da “tako moraju, drugog načina nema”, te da će sve biti vraćeno u prvobitno stanje:

“Kompletan pijesak sa plaže su skinuli i nasuli “put”. Čovjek iz “Milleniuma” kazao nam je da oni to moraju tako, da bi napravili zaobilaznicu, da bi se moglo tuda kolima proći, dok se završi pumpna stanica”.

Inženjer nadzorske firme “Dahlem”, Pavle Ječmenica, nije znao da kaže da li je izvođač “Ćeltikćoglu”, odnosno podizvođač “Millenium”, pribavio neophodne dozvole za obavljanje ovakvih radova, ali je pojasnio:

“Izvođač tu gradi pumpnu stanicu. Za potrebe odvijanja saobraćaja, što zbog kolektora što zbog normalne komunikacije mještana i za predstojeći “Praznik mimoze”. Izvođač je tu obavio privremeno nasipanje radi “bajpasiranja” puta oko lokacije buduće pumpne stanice”.

Načelnik Komunalne policije, Zoran Bijelić kazao je Radiju Jadran da proteklih dana Call centar Komunalne policije nije primio nijedan poziv građana kao ni pritužbe vezane za nasipanje “privremenog puta”, ali da ne može niko ništa da kipuje bez dozvole Morskog dobra ili Sekretarijata za prostorno planiranje i urbanizam.

– Koliko je danas, izvršićemo inspekcijski nadzor da se utvrdi da li je došlo do kipovanja u more. Nešto je iz naše nadležnosti, a nešto ćemo proslijediti inspekciji zaštite prostora i sankcionisaćemo to uz zahtjev za vraćanje u prvobitno stanje – ističe Bijelić.

U “Morskom dobru”, pak, kažu, da iako je ovo njihova zona, nadležnost za izdavanje dozvola za izvođenje ovakvih radova prebačena je na opštinski Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju:

“Za ovo nismo mogli dati nikakvu dozvolu, za ovu vrstu nasipanja zemljom. Pošto nema nikakve dozvole, angažovali smo Sektor zaštite prostora. Za ovo ne može ni biti dozvole, jer riječ je o nasipanju zone morskog dobra, tj plaže zemljom – to je van pameti” – kaže PR Morskog dobra, Jelena Jelušić.

U Sekretarijatu za urbanizam potvrđuju da oni jesu zaduženi za izdavanje dozvola za izvođenje radova, no da bi izdali neku dozvolu, Komunalna policija je dužna da napravi procjenu da li za neku vrstu radova uopšte može biti izdata dozvola, kaže Anđelija Barović iz Sekretarijata za urbanizam i izgradnju:

“Izvođač je trebalo da se obrati Komunalnoj policiji da ona utvrdi da li oni za te radove imaju dozvole i odobrenje Sekretarijata za urbanizam. I Zoran Bijelić treba reaguje ako neko nešto tamo radi bez odobrenja, on to odlično zna. Ne može vas prebacati samo tako kod nas. Jeste, mi izdajemo dozvole i kad je izdamo onda je posao legalan” – objašnjava Barovićka.

U slučaju konstantovanja nelegalnog izvođenja radova, izvođaču će biti proslijeđen prekršajni nalog da u roku od 3-7 dana vrati sve u prvobitno stanje. Ukoliko to ne ispoštuju onda slijedi izdavanje prekršajnih naloga, za privredna društva vrijednosti do 500 eura, dok se rješenje ne izvrši.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com