Kijev proglasio vanredno stanje na istoku Ukrajine, granatiran rudnik - Volim Podgoricu

Kijev proglasio vanredno stanje na istoku Ukrajine, granatiran rudnik

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk proglasio je danas vanredno stanje u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku zemlje, zbog eskalacije sukoba sa proruskim snagama na tom području, objavili su ukrajinski mediji.

Jacenjuk je na sednici vlade takođe naložio da zbog pogoršanja stanja na istoku zemlje čitava teritorija Ukrajine bude u stanju visoke pripravnosti, saopštila je ukrajinska vlada, a preneo Rojters.

Na istoku Ukrajine je poslednje sedmice došlo do naglog pogoršanja situacije, uključujući granatiranje Mariupolja tokom vikenda kada je poginulo više desetina ljudi, kao i sve veći broj civilnih žrtava.

Tokom dana došlo je nesreće  u rudniku uglja Zasjadko u regionu Donjeck koji je pod kontrolom proruskih snaga. 
Gotovo 500 rudara iz najvećeg rudnika uglja na istoku Ukrajine, ostalo je danas zarobljeno pod zemljom pošto rudarska jama ostala bez električne energije, kada je granata pogodila podstanicu.

Neimenovani zvaničnik odbrane ministarstva samozvane Donjecke Narodne Republike (DNR) vrlo brzo je potvrdio da je 110 rudara izvađeno iz utrobe zemlje, u prvim minutima, poslije nestanka struje, prenijela je agencija AFP.

Ruska agencija Sputnik dodaje da je na stotine i dalje ostalo zarobljeno pod zemljom u rudniku u regionu Donjecka, poslije minobacačkog granatiranja.
“Oko 12:00 sati minobacačka granata pogodila je električnu podstanicu koja napaja rudnik Zasjadko, gdje je tog trenutka bilo 496 rudara pod zemljom”, rekao je izvor iz ministarstva za vanredne situacije DNR i dodao da su učinjeni napori da se rudari evakuišu iz rudnika.

Isti izvor nije naveo da li je neko od rudara povrijeđen, dodaje Sputnik.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com