Home / NOVOSTI / Svijet / Grčki premijer već naljutio šefove EU: Neće protiv Rusije!

Grčki premijer već naljutio šefove EU: Neće protiv Rusije!

 

Tek što je imenovan na mjesto premijera Grčke, mladi i buntovni Aleksis Cipras naljutio je šefove EU!

 Cipras prenio je danas prenio svoje nezadovojstvo šefici EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiki Mogerini zbog toga što grčka vlada nije konsultovana povodom saopštenja članica EU o rastućoj krizi u Ukrajini.

Lideri EU su u zajedničkom saopštenju izrazili zabrinutost zbog pogoršanja bezbjednosne i humanitarne situacije na istoku Ukrajine i osudili ubijanje civila u Marijupolju, prenio je Rojters.

Oni su takođe od svojih ministara spoljnih poslova zatražili da razmotre mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji kao odgovor na to, mada konačna odluka neće biti donijeta prije samita sledećeg mjeseca.

Kancelarija grčkog premijera koji je danas predstavio članove kabineta, saopštila je da je EU trebalo da osigura saglasnost Atine prije nego što je izdala saopštenje u ime svih članica Unije.

“U tom kontekstu mi naglašavamo da ne postoji saglasnost naše zemlje”, kaže se u saopštenju Ciprasovog kabineta i dodaje da je on nezadovoljstvo tim potezom Unije prenio Mogerini u telefonskom razgovoru.

Grčka ima tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i nikad nije snažno podržavala sankcije EU protiv Moskve.

(Rojters)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com