Home / ŽIVOT + / Zdravlje / Okidači migrene

Okidači migrene

Ako ste skloni jakim glavoboljama ili migrenama znate da se bol može pojaviti iznenada, a biti podstaknuta jakim mirisima ili zbog izloženosti pretjerano jarkom izvoru svjetlosti. Na pojavu glavobolje utiče ispijanje alkoholnih pića, ali i kafe i čaja koji sadrže tanine i kofein – poznate okidače glavobolje. Evo koje bi namirnice trebali uzimati s oprezom, odnosno povremeno.

1. Sir
Tiramin je aminokiselina koja je povezana s podsticanjem migrena. Sprovedene su brojne studije koje su ispitivale vezu između ove supstance i jakih glavobolja, a koje su pokazale da osobe koje pate od migrena ne mogu u potpunosti neutralizovati taj spoj. Tiramin je sastavni dio fermentisanih sireva pa bi svakako trebalo ograničiti unos ove namirnice. 

2. Mliječna čokolada
Konzumacija mliječne čokolade okidač je jakih glavobolja. Iako kakao štiti živčane stanice u mozgu, u prerađenom obliku može izazvati jaku bol u ovom predjelu. Trećina svih osoba koje pate od migrena imaju pojačanu želju za slatkim neposredno prije pojave glavobolje, pa posežu za čokoladom što dodatno pogoršava cijelu situaciju.

3. Hladna hrana 
Velika je šansa da ćete dobiti glavobolju ako toplo tijelo – primjera radi nakon vježbanja ‘šokirate’ hladnim namirnicama poput pića s ledom ili sladoledom. Osjetićete trenutnu bol u čelu koja će potrajati oko 25 do 60 sekundi. Ne čudi stoga što je više od 90 posto osoba koji pate od migrena osjetljivo na konzumaciju sladoleda i drugih ledenih zalogaja. 

4. Salame i konzervirana hrana
Viršle, kobasice i salame sadrže nitrate koji se smatraju još jednim okidačem za migrene. Nitrati su supstance za konzerviranje hrane, koji poboljšavaju ukus hrane i kako bi produžili njihovu svježinu, a čest su sastojak i različite hrane koja se prodaje u konzervama.

5.  Prehrambeni aditivi
Sulfati koji se dodaju u procesu industrijskog sušenja voća poput smokvi, šljiva i marelica, ali i vinima čest su izvor glavobolja. Ako ste skloni bolovima u ovom dijelu tijela dobro čitajte deklaracije na proizvodima pa izbjegavajte hranu koja sadrži i prehrambene aditive poput mononatrijumovog glutaminata (E 621), ekstrakta kvasca kao i hidrolizovanog biljnog proteina.

(Zadovoljna)

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com