Zapad banka i Kredit plus dobili dozvole - Volim Podgoricu

Zapad banka i Kredit plus dobili dozvole

Savjet Centralne banke (CBCG) odlučio je danas da izda dozvolu za rad Zapad banci i mikro finansijskoj instituciji Kredit plus.

 Zahtjev za odobravanje licence za tu banku, iza koje stoji ukrajinski kapital, podnijela je advokatska kancelarija Ane Kolarević.

Savjet je na sjednici razmotrio i uticaj kretanja kursa švajcarskog franka na finansijsku stabilnost.

„Konstatovano je da promjena kursa švajcarskog franka nema sistemskog uticaja na crnogorsku privredu i finansijsku stabilnost”, rekli su iz CBCG.

 Kada je u pitanju bankarski sistem, iz CBCG su naveli da samo jedna banka ima i obaveze i potraživanja u švajcarskom franku od oko 30 miliona eura.

“CBCG je konstatovala da je promjena kursa švajcarskog franka značajno uticala na finansijski položaj jednog broja građana koji su zaključili ugovore o kreditu u ovoj valuti”, kazali su iz CBCG.

 Imajući u vidu da je u pitanju ugovorni odnos između građana i banke, za koji nijesu predviđena zakonska ovlašćenja CBCG, Savjet CBCG je, kako je saopštio, preporučuje banci da se intenziviraju razgovori sa klijentima u cilju iznalaženja rješenja vansudskim putem koje je prihvatljivo i za klijente i za banku i izbjegavanja dodatnih negativnih efekata za obje strane.

 Takođe, banci se preporučuje da razmotri da klijentima odobri produženje roka otplate, prilagođavanje kamatne stope, odobravanje grejs perioda i druge pogodnosti za klijente.

 Učešće švajcarskog franka u izvozu robe iznosi 0,03 odsto, a isti procenat je i u uvozu.

“Na poziciji izvoza usluga, učešće švajcarskog franka je 0,09 odsto, dok je učešće franka u uvozu usluga 0,6 odsto. Transferi u švajcarskom franku su u prvih 11 mjeseci ove godine iznosili 1,3 odsto ukupnih priliva”, dodaje se u saopštenju. 

 Na kraju prošle godine u valutnoj strukturi državnog duga je svega bilo 0,08 odsto u švajcarskom franku.

 Prema podacima kojim raspolaže CBCG privredni subjekti iz Crne Gore nemaju finansijska zaduženja u švajcarskom franku.

 Savjet je na sjednici usvojio izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za novembar i decembar prošle godine, u kojem je konstatovano da su aktivnosti vrhovne monetarne institucije u tom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim programom rada CBCG u prošloj godini.

„Savjet je analizirao potencijalne rizike i njihov uticaj na stanje finansijske stabilnosti i ocijenio da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren“, saopštili su iz CBCG.

 Konstatovano je da stabilnost bankarskog sektora počiva na zadovoljavajućem nivou solventnosti i likvidnosti banaka.

 Podaci za 11 mjeseci ukazuju i da pozitivne trendove bilježi većina djelatnosti u privredi i to turizam, šumarstvo, trgovina na malo, kao i većina segmenata u sektoru saobraćaja, dok je pad proizvodnje evidentan u industriji i građevinarstvu.

„Konstatovano je da je povećanje deficita tekućeg računa posljedica pogoršanja spoljnotrgovinskog deficita usljed smanjenja izvoza, dok je uvoz ostao na približno istom nivou kao i 2013. godine“, rekli su iz CBCG.

 Ostvaren je, kako su naveli, rast priliva stranih direktnih investicija.

„Savjet je ocijenio da nivo i tendencija rasta javnog duga i nelikvidnosti realnog sektora i dalje predstavljaju najveću ranjivost“, kazali su iz CBCG.

 CBCG je konstatovala da stabilnosti bankarskog sektora, pored rastuće likvidnosti i solventnosti, doprinosi i poboljšanje kvaliteta aktive usljed smanjenja kredita koji kasne sa otplatom i nekvalitetnih kredita što je, posljedično, dovelo do rasta profitabilnosti banaka i pozitivnog finansijskog rezultata na agregatnom nivou.

„Cijene su u decembru prošle godine, u odnosu na novembar, smanjene 0,4 odsto, dok je godišnja stopa inflacije u decembru 

1 komentar

  1. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything in this way just before. So nice to uncover somebody by original ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this site are some things that is required on-line, someone after some originality. useful problem for bringing a new challenge to the web!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com