Home / ŽIVOT + / Zdravlje / Preminuo “otac” antibebi pilula

Preminuo “otac” antibebi pilula

Izumitelj antibebi pilule, hemičar porijeklom iz Austrije, Karl Đerasi preminuo je u 91. godini. On je, kako je saopštio direktor bečkog muzeja Albertina Klaus Albreht Šreder, preminuo od raka u San Francisku u SAD.

Đerasi je dugo vremena imao loš odnos sa svojom zemljom rođenja Austrijom. On je rođen u Beču, kao sin oca Bugarina i majke Austrijanke, koja je zbog vjenčanja uzela bugarsko državljanstvo.

Jevrejska porodica preselila se u Bugarsku, odakle se Đerasi sa majkom ponovo vratio u Beč nakon razvoda roditelja. Majka je, po povratku dobila natrag austrijsko državljanstvo, dok Đerasiju zahtjev za državljanstvo nije odobren. Tek 2004. je, kao zaslužan građanin dobio austrijski pasoš, a tada je već bio državljanin SAD.

Đerasi je 1938. godine protjeran iz nacističkog Beča u SAD, gdje je radio kao naučnik-hemičar.

Svjetsku slavu je stekao zahvaljujući dva otkrića – sintetizaciji hormona kortizon, čime je omoguće masovna proizvodnja i 1951. sitnetizaciji hormona gestagen, uz koji je zajedno sa dva druga američka naučnika, razvio antibebi pilulu.

Đerasi je uvijek odbijao prihvatanje naziva antibebi pilula, jer kako je govorio, riječ je o piluli za sprječavanje trudnoće, a ne lijeka usmjerenog protiv beba.

Inače u Beču je Đerasi, prema sopstvenim navodima, prvi put od protjerivanja boravio tek tokom 1950-ih godina i to zbog učešća na jednom kongresu.

Proteklih godina Đerasi je često dolazio u Beč, gdje se i nastanio i dobio više počasnih doktorata.

Proslavio se i kao autor, nakon što je od 1985. godine počeo sa kratkim pričama i pjesmama, prije nego što se posvetio pisanju romana naučne fantastike.

Kao kolekcionar umjetničkih djela Đerasi je posjedovao više od 150 dela Pola Klea, koje je posudio muzeju moderne umjetnosti u San Francisku i „Albertini” u Beču.

(dnevno)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com