NAŠE PARE: Ministar finansija kaže da će simbilično udariti po džepu građana za autoput - Volim Podgoricu

NAŠE PARE: Ministar finansija kaže da će simbilično udariti po džepu građana za autoput

Pred građanima Crne Gore su nove dažbine. Od juna ćemo gorivo, bez obzira na cijenu, plaćati 5 centi više, a novac koji se tako skupi, vlada će da iskoristi za izgradnju prve dionice autoputa.

Ministar finansija, Radoje Žugić, međutim, kaže da je u pitanju simboličan namet koji neće opteretiti budžet građana. U opoziciji, ipak, vjeruju kako se radi samo o početku novih novčanih opterećenja građana za plaćanje cijene saobraćajnice od Smokovca do Mateševa.

Ubrzo nakon zadovoljstva zbog pada cijene goriva stigla je informacija, da će uoči izgradnje autoputa opet da poraste. Taksa od 5 centi po litru biće upotrijebljena za finansiranje dijela te saobraćajnice.

Ministar finansija vjeruje da ona neće opteretiti budžet građana.

“Ja mislim u situaciji kada je cijena goriva drastično pala, to je jedan segment po mom mišljenju, a to je i stav Vlade, onda se mora naći neki minimalni prostor koji neće ugroziti standard stanovništva da se iz tog segmenta finansira razvoj države”, naveo je on.

Više poslanika opozicije kritikovalo je Vladinu mjeru, koja bi trebalo da se primjenjuje u drugoj polovini ove godine.

“Autoput, odnosno finansiranje autoputa, itekako ćemo osjetiti. Počelo je samo ovom mjerom a biće tih mjera vjerujem i više, jer inače jako slabe javne finansije sa novim zaduživanjem za autoput će se morati odnekuda popraviti.odnosno. moraće se prihodna strana odnekud povećati. A to očigledno da će uvijek biti preko leđa svih građana”, kaže slobodni poslanik, Mladen Bojanić.

Uz gorivo, prije izgradnje autoputa mogli bi da poskupe i alkohol, gazirana pića i cigare jer je planiran rast akciza na te proizvode, kao i porezi na kafu i dobitke u igrama na sreću. Za ministra to je simboličan teret koje će ograničiti potrošnju štetnu po zdravlje i ekonomski rast.

“Kako vidim dinamiziranje? Tako što ćemo svakako morati da smanjimo deficit tekuće potrošnje odnosno da ga nema. Pružićemo se onoliko koliko nam je guber dugačak i ne možemo finansirati tekuću potrošnju iz novog zaduživanja. A kapitalnu potrošnju, razvojne komponente moramo, i upravo su ovi novi prihodi u funkciji finansiranja ovih razvojnih projekata”, kaže Žugić.

Bojanić sumnja da će nas nova taksa i rast poreza i akciza usrećiti, zbog nesigurnosti za investitore i mogućeg poskupljenja roba i usluga.

“Jer znate da svako iole povećanje bilo kog proizvoda, naročito goriva, uvijek se odražava. Na žalost, kad smo imali smanjenje goriva to nijesu ispratili i cijene su ostale visoke”, kaže Bojanić. 

(Atlas TV)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com