Bankrot Grčke mogao bi da košta Njemačku 80 milijardi eura! - Volim Podgoricu

Bankrot Grčke mogao bi da košta Njemačku 80 milijardi eura!

Bankrot Grčke Njemačku bi mogao da košta 80 milijardi eura, pa je bolja opcija da Atina napusti eurozonu i ponovo vrati svoju valutu, drahmu, smatraju njemački ekonomski analitičari.

Ako propadne sastanak ministara finansija eurozone, zakazan za ponedjeljak, vjerovatnoća da Grčka bankrotira i napusti eurozonu postaće sasvim ozbiljna. Predsjednik Ifo-instituta za ekonomska istraživanja Hans-Verner Sin ocijenio je da izlazak Atine iz eurozone ne bi koštao ništa.

Analitičari smatraju da bi drahma, devalvirana 50 odsto, možda poboljšala grčku privredu i učinila je konkurentnijom. Zbog niskih i primamljivih cijena, bio bi povećan broj turista, a jeftiniji izvozni proizvodi mogli bi da podstaknu razvoj grčke privrede. Bilo bi, ipak, smatraju analitičari, i ozbiljnih problema, osjetno bi poskupila roba koje Grci uvoze, prenosi Capital.ba. 

Grčka sa oslabljenom drahmom morala bi da vraća dugove, a zbog devalvacije drahme, do koje bi moralo doći, dugovi bi drastično porasli, što bi bilo kobno za grčke banke.

Ukoliko bi Grci krenuli da prazne račune kako bi stabilne eure zaštitili od konverzije u drahme, došlo bi do kolapsa grčkih banaka, a to bi moglo da uništi nacionalne banke i dovelo bi do kolapsa cjelokupnog grčkog novčanog sistema.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com