Home / NOVOSTI / Svijet / Moda: Tuča i u južnoafričkom parlamentu

Moda: Tuča i u južnoafričkom parlamentu

U južnoafričkom parlamentu je tokom govora predsjednika Džejkoba Zume o stanju nacije izbila sveopšta svađa, a došlo je i do tuče, kada su pripadnici obezbjeđenja pozvani da izbace iz sale opozicione poslanike, koji su predsjednika optužili za korupciju.

Zuma je upravo počeo govor o stanju nacije kad je nekoliko opozicionih poslanika ustalo i protestovalo zbog toga što, kako su rekli, predsjednik nije objasnio zašto je na izgradnju njegove privatne rezidencije potrošeno više od 20 miliona dolara državnog novca, prenijela je agencija AP.

Među poslanicima koji su prekinuli govor Zume je bio i Džulijus Malema, bivši čelnik lige mladih vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa, koji je kasnije izbačen iz te stranke. Malema je sad lider nove opozicione stranke Boraca za ekonomsku slobodu, koji žele preraspodjelu resursa siromašnima.

On i poslanici iz njegove stranke, koji su u parlament došli obučeni u crvene kombinezone i noseći plastične crvene kacige na glavama, fizički su se sukobili sa pripadnicima obezbjeđenja, koji su pokušali da ih izbace iz sale.

Nakon što su poslanici iz redova Malemine stranke izbačeni, poslanici glavne opozicione stranke Demokratske alijanse su protestovali protiv tog poteza i zatim i sami izašli iz sale, nakon čega je Zuma nastavio sa govorom.
 
Pored toga što je prekinut, Zumin govor je počeo kasnije nego što je bilo predviđeno i to zbog tvrdnji opozicije da je u zgradi parlamenta blokiran signal mobilne telefonije, što je kasnije popravljeno.

Zuma je negirao da je bilo ikakvih nepravilnosti u finansiranju izgradnje njegove rezidencije, ističući da su taj projekat nadzirali državni bezbjednosni organi.

(Vijesti)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com