Photoshop slavi 25. rođendan - Volim Podgoricu

Photoshop slavi 25. rođendan

“Najbolji prijatelj” slavnih navršio je punih 25 godina. Adobeov alat za obradu fotografija “začet” je 1987. godine kada Thomas Knoll razvio “Display”, jednostavan softver namijenjen prikazivanju crno-bijelih fotogafija.

Nakon nekoliko poboljšanja, “Display” je osposobljen za obradu digitalnih fotografija, što je Adobe prepoznao, te ga dvije godine licencirao i preimenovao u “Photoshop”.

Famozni alati koje koristimo na lijevom dijelu “Photoshopa” nisu se toliko promijenili od prve verzije, što možete vidjeti na slici. Naravno, funkcionalnosti alatima jesu dodavane, no osnove iz 1987. godine još uvijek su tu.

Kako bi dostojno proslavili 25 godina, Adobe je izbacio dva videa. U prvom videu nazvanom “Dream On” prikazuju kolekciju kreacija umjetnika širom svijeta, među kojima možete vidjeti kako se radio poster za “Gone Girl” ili pak kako su uljepšali scenu u “Hobbitu”.

Drugi video demonstrira prvu verziju “Photoshopa” ikad, kao i upotrebu raznih alata koje i danas koristimo.

Doduše, snagu Photoshopa mnogi su zloupotrijebili, kako od strane poznatih zvijezda, tako i od strane običnih korisnika. Jedan od najsvježijih primjera je Beyonce, a tu su se našli Lorde (koja je sama priznala da joj je lice “obrađeno”), Lindsay Lohan je uhvaćena pri fotošopiranju trbuha, Justinu Bieberu su povećali penis i mišiće, a obični korisnici su takođe doprinijeli digitalnoj umjetnosti svojim “failovima”.

(fokus)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com