MIR U DUŠI, SREĆA U SRCU: U 5 koraka promijenite svoj život - Volim Podgoricu

MIR U DUŠI, SREĆA U SRCU: U 5 koraka promijenite svoj život

Da li i vi želite da krenete na put ka jednostavnijem životu? Kad otvorimo oči i pođemo kuda nas srce vodi, shvatamo da najprije treba da se oslobodimo tolikih nepotrebnih stvari u raznim djelovima života…

Sa ovakvom inspiracijom krenula je na svoj duhovni “godišnji odmori” Džodi Hebard, napustivši uspješnu karijeru u biznis menadžmentu i postala sertifikovani life coach.

U prvom trenutku, kaže Džodi, nismo ni spremni da prihvatimo činjenicu da smo opterećeni sa toliko stvari koje nam, zapravo, ničemu ne služe. Međutim, to je istovremeno i otrežnjujuće otkriće – kad shvatimo da smo mi i samo mi i niko osim nas glavni kreator svog života, tada shvatimo i koliko smo u stanju da ga komplikujemo. Zašto? Obično zato što se u sve umiješa naš ego.

Kada shvatimo da se prava jednostavnost krije u poštovanju stvari onakvih kakvi jesu, možemo i da primijenimo Džodine savjete i radikalno pojednostavimo svoj život.

1. Procijenite svoje veze, a naročito one koje vas iscrpljuju.

Upitajte sebe – kako se osjećate kad ste s tim ljudima?Da li vas oni ohrabre, oraspolože ili vam izvlače energiju i poslije susreta s njima se ne osjećate prijatno?
Kad pokušavate da pojednostavite svoj život, važno je vaši prijatelji i ostali članovi vaše “mreže” to znaju i pokušaju da vam pomognu. A u takvom životu nema mjesta za one koji vam oduzimaju energiju. Pojednostavite svoj društveni život i okrićete da odnosi s ljudima i treba i mogu i da vam prijaju, a ne da vam donose dodatni stres.

2. Isključite se – potpuno – barem jedan sat dnevno (najmanje).

To znači: bez telefona, bez mejla, bez tableta. Bez ičega što će vam odvlačiti pažnju. Ne može se dovoljno naglasiti koliko tehnologija utiče kako na nas i naša tijela, toliko i na društvo u cjelini. Uprkos tome, stalno treba da nas podsjećaju na potrebu za “digitalnim detoksom.”

Zašto je važan digitalni detoks

Za većinu nas važi pravilo – prvo ujutru provjerimo mejl, a poslednje što uveče učinimo je da – provjerimo mejl. Vrijeme je da se diskonektujemo da bismo mogli da se konektujemo ponovo sa svojim tijelom, sa sobom. Digitalni detoks možete da sporovodite sami, ali i sa prijateljima pod uslovom da se svi obavežete da ćete isključiti elektronske uređaje i uživati u potpunosti u onome što se dešava oko vas, i to bez filtera koji nam pruža Instagram.

3. Pročistite svaki delić svog doma.

Nije ovde samo riječ o fizičkom čišćenju već i o metaforičnom čišćenju. Napravite inventar u kući, izbacite sve ono što vam nije neophodno ili što ne doprinosi vašoj udobnosti, čistoći, inspiraciji i sreći. Ako imate u kući predmete koji vas rastužuju ili obeshrabruju, vrijeme je da ih izbacite. Vaš dom je vaše utočište i tako ga treba i tretirati.

4. Utišajte se. Istinski se utišajte.

Mnogi imaju otpor prema riječi “meditacija”. Međutim, spisak medicinski dokazanih koristi u tome što prosto “sjedite” i “budete prisutni” sve je duži. Mnogi osjećaju otpor i kad počnu da meditiraju. Um jednostavno neće da se umiri. Bole vas leđa, misli samo nadiru, neprekidno, čak i agresivno. Osećate kako vam to zaista ne ide i kako treba da odustanete. A baš su to misli koje pokazuju koliko treba da meditirate. Kroz praksu, shvatićete koliko je jednostavno premda ne i lako.

5. Pocijepajte spisak “šta treba da uradim” i napravite spisak “šta želim da uradim”.

Mnogi se danas oslanjaju na spiskove. Danju obavljaju stavke sa spiska a noću ih progone one koje nisu uspjeli da obave. Upitajte se – zašto vam je potrebno da se osjećate progonjeni obavezama? To ne znači da možemo da zaboravimo sve ono što zaista mora da se završi.

Međutim, najčešće je moguće zaista ukloniti iz svog života ono što u nama izaziva ogromnu anksioznost. Umjesto toga, obraćajte više pažnje na ono što vam raduje srce, ono što vam se čini da uopšte ne traži bilo kakav napor. To je zato što takve stvari činite spontano i s ljubavlju. A upravo to je spisak koji vam treba!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com