Putin: Ubistvo Borisa Nemcova naručeno i provokativno - Volim Podgoricu

Putin: Ubistvo Borisa Nemcova naručeno i provokativno

Foto: Susret Putin Nemcov 2000. 

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin je istakao da je ubistvo opozicionara Borisa Nemcova naručeno.

Portparol Putina Dmitrij Peskov je saopštio da je predsjednik Rusije odmah informisan o ubistvu Nemcova.

“Putin je istakao da ovo brutalno ubistvo ima sve zankove naručenog ubistva i da je veoma provokativno. Predsjednik je izrazio duboko saučešće porodici tragično preminulog Nemcova”, naveo je Peskov, dodajući da je Putin naredio sprovođenje istrage.

Boris Nemcov (55), vođa opozicionog ruskog Pokreta solidarnosti i kritičar Vladimira Putina, ubijen je sinoć iz automobila u prolazu u 23.40 sati u centru Moskve, dok je išao preko mosta Boljšoj Moskovrečji u pratnji ženske osobe.

Nemcov, rođen 1959. godine, je bio zamjenik premijera tokom mandata predsjednika Borisa Jeljcina ‘90-tih godina. Važio je za ekonomskog reformatora dok je vodio jedan od najvećih ruskih gradova, Nižnji Novgorod. Od 2012. bio je lider RPR-PARNAS partije.

Kada je na vlast došao Putin, Nemcov je postao opozicionar. Iako se posljednjih godina bavio više biznisom nego politkom, Nemcov je ostao u opoziciji, kritikujući Putinovu vladu.

Nemcov je u avgustu 2012. objavio izvještaj sarkastičnog naziva “Život roba na galiji”, u kojem je tvrdio da Putin troši milijarde rubalja poreskih obveznika na luksuz.

Putin, kako su u izvještaju naveli autori – Nemcov i Leonid Martinjuk – na održavanje 20 luksuznih rezidencija, 43 aviona i četiri jahte troši 2,5 milijarde dolara godišnje.

Nemcov je istakao da je od 20 Putinovih rezidencija devet dodato zvaničnoj listi predsjedničkih palata, a da je restauracija nekih od ovih objekata koštala nekoliko desetina miliona dolara. 

„Osim 20 rezidencija, 43 aviona i četiri jahte, Putin ima i 15 helikoptera i veliki vozni park. Samo avioflota vrijedi oko milijardu“, tvrdio je Nemcov. 

Tu je i kolekcija luksuznih satova vrijedna oko 700.000 dolara.

 “Ruski poreski obveznici plaćaju za njihovo kao i održavanje jahti, aviona i automobila oko 2,5 milijarde dolara svake godine. To je suma koju jedan čovjek troši na sebe, a koja je ekvivalentna troškovima jednog regiona u Rusiji u kome živi 300 hiljada ljudi. U kojoj zemlji je to dopustivo?”, pitao je Nemcov u izvještaju.

Ubistvo Borisa Nemcova dogodilo se svega dan prije opozicionog marša u Moskvi, kojeg je aktivno promovisao, ukazuje “Rusija danas”. 

Prije dvije nedjelje Nemcov je za bjelorusku televiziju kazao da se plaši da će ga Putin ubiti.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com