Znate li u kojoj državi zaposleni ne žele na odmor? - Volim Podgoricu

Znate li u kojoj državi zaposleni ne žele na odmor?

Crnogorci su poznati kao radnici koji vole da odmaraju, a tome se nerijetko priključuje i vlada, pa se državni ili vjerski praznici produžavaju, spajaju sa vikendima ili drugim praznicima, uz onu čuvenu “odradićemo”. 

Stranci koji posjećuju Crnu Goru čude se prepunim kafićima i terasama radnim danima, u toku radnog vremena, i svjedoče da to “nisu nigdje vidjeli”. 

Međutim, u jednoj državi se radi više nego drugdje, pa vlada i poslodavci imaju problem – ne mogu zaposlene da potjeraju na odmor! Pogađate, riječ je o Japanu!

Japanska vlada namjerava da u zakon u radu unese član o obaveznom korišćenju najmanje pet dana godišnjeg odmora u toku godine.

Zaposlenim Japancima sa radnim stažom od najmanje šest i po godina zagarantovan je plaćeni godišnji odmor u trajanju od 20 dana, ali njega u cjelini iskoristi tek polovina zaposlenih.

Jedan broj zaposlenih Japanaca ne iskoristi ni jedan dan godišnjeg odmora, što ima za posljedicu pretjerani premor, zbog čega se dešavaju povrede na radu koje ponekad imaju tragičan ishod.

Novi predlog zakona obuhvata samo zaposlene sa zagarantovanih 10 dana plaćenog godišnjeg odmora, izuzimajući zaposlene sa skraćenim radnim vremenom jer oni nisu izloženi tolikom riziku od povreda na radu usljed premora kao radnici sa punim radnim vremenom, prenosi Rojters.

Japanci su poznati kao krajnje marljivi radnici koji se čak odriču godišnjeg odmora kako ne bi osjećali krivicu da neko radi umjesto njih dok se oni odmaraju.

Strani analitičari, međutim, često produktivnost japanskih radnika karakterišu kao slabu i tvrde da se ona negativno odražava i na konkurentnost firmi u Japanu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com