KOTOR: Štrigona je spaljena zbog svih zala - Volim Podgoricu

KOTOR: Štrigona je spaljena zbog svih zala

Defileom karnevalske povorke glavnom gradskom ulicom, a potom suđenjem i spaljivanjem Štrigone Vještičić, krivca za sve nedaće Kotorana u protekloj godini, danas su završene kotorske zimske karnevalske fešte.

“Puče kotorski, nekada davno sve je mirno bilo, a u zadnje nas je vrijeme čudo zadesilo. Umjesto Alkime vlast je prigrabila – Štrigona Vještičić po imenu znana, što je arivala iz neznanih strana i pomračila nam zlatno svijetlo dana. Umjesto toga tama je nastala, najgora morija nas je spopala, od silnih nevolja puca nam glava, jad na nesreću se stalno nakrcava.

Strah nam je veliki zaledio žile, nema pomoći od nečasne sile. Sve što je u našem gradu valjalo, već je odavno uzbrdo pasalo. Pošla je u ariju naša industrija, nestala je moćna Jugooceanija, dva otela Fjorda oba su pokojna, kao da ih je stukla neka sila vojna. Od Autoboke ostade samo ledina, a Škaljare krasi vječna ruševina, od davno počivše Fabrike sapuna, a u konto ovog tužnog obračuna, tu je malo niže i Secondo Porto, jošte jedno zdanje što je davno morto. A i ono malo što nam je ostalo, ovima odozgo za oko je zapalo. Ništa nam nije mogao ni onaj Barbarosa, a ovi nam poniješe sve spred nosa” – poručio je tužilac mr Antonije Strvožder zvani Kojot.

Advokat je u ime odbrane Štrigone Vještičić kazao:

“Kažete – izgubiste mnoge institucije u ovoj eri naprasne privatizacije i sve jače i jače centralizacije. A pogledajte malo oko sebe, bili živi – da niste vi sami svemu tome krivi ?! Htjeli ste da živite od stare slave, kao noj u pijesak zavukli ste glave”, rekao je advokat.

On je poručio da je krivica na njegovog klijenta svaljena bez ikakvog čvrstog argumenta.

“Birali ste svoje poslanike i deputate koji uživaju debele dnevnice i plate, a oni su svaki put pokorno digli ruku kad su odnosili neku vašu muku. I zato sada mučite i ništa ne zborite, ne čujte se živi i ne romorite. I ne pričajte više o vašoj šteti – jer možete još i gore pretrpjeti”, poručila je odbrana.

Karnevalsku povorku predvodio je uz zastave karnevala, grada i države, kapo kotorskog karnevala Branko Knezović. U povorci su tradicionalno bile brojne male i velike mažoretke, gradska muzika, mališani iz kotorskih vrtića JPU “Radost” i mnogi drugi.

Fešta se nastavila na Trgu od oružja uz koncert hrvatske pjevačice Jelene Rozge i dodjelu pehara za najbolje karnevalske grupe. Treća nagrada uručena je karnevalaskoj grupi “Karampana” za masku “Duhovi”, druga nagrada pripala je grupi “Feral” za masku “Džindžer”, dok su prvonagrađene “Kotorske kiše” koje je osmislila karnevalaska grupa “Za dešpet”.

Iz štampe je izašao i humoristično-satirični list “Karampana”.

Organizator svečanosti bila je JU Kulturni centar “Nikola Đurković”, suorganizator Turistička organizacija Kotor, a pokrovitelj je Opština Kotor.

(tekst i foto: Radio Kotor)

2 komentara

  1. I have noticed that over the course of developing a relationship with real estate homeowners, you’ll be able to get them to understand that, in every single real estate transaction, a commission is paid. In the long run, FSBO sellers will not “save” the commission. Rather, they fight to win the commission by means of doing a great agent’s job. In completing this task, they invest their money along with time to conduct, as best they will, the assignments of an broker. Those duties include getting known the home by means of marketing, representing the home to all buyers, constructing a sense of buyer desperation in order to prompt an offer, making arrangement for home inspections, taking on qualification checks with the loan company, supervising fixes, and aiding the closing of the deal.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com