Uskoro crnogorska VMA - Volim Podgoricu

Uskoro crnogorska VMA

Sa realizacijom prve faze crnogorske VMA može se početi odmah i ona bi podrazumijevala potpisivanje Ugovora o saradnji u oblasti zdravstvene zaštite, preseljenje Zdravstvenog centra MUP-a u dio prostorija koje koristi sanitetska jedinica Vojske Crne Gore i početak zajedničkog rada u oblastima za koje postoje uslovi na ovom nivou saradnje, kaže sagovornik Portala Analitika.

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova objediniće svoje zdravstvene kapacitete u cilju formiranja Zdravstveno bezbjednosnog centra, po uzoru na čuvenu beogradsku Vojno medicinsku akademiju, saznaje Portal Analitika. Crnogorska VMA bi bila najvjerovatnije smještena u Podgorici ili Danilovgradu.

Vlada bi na sjutrašnjoj sjednici trebalo da razmatra Predlog ugovora o saradnji između Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova u oblasti zdravstvene zaštite između ta dva ministarstva.

“U sljedećoj fazi usklađivanja zajedničkih poslova Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, nastaviće izgradnju zajedničkih kapaciteta u pravcu formiranja Zdravstvenog centra bezbjednosnih snaga. To se odnosi na nastavak razvoja kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta, posebno za formiranje specijalistićkih kabineta za obavljanje sistematskih i drugih specifičnih pregleda vojnih lica i policijskih službenika”, kaže sagovornik Portala Analitike iz Vlade.

Trenutna situacija: Trenutno, primarna zdravstvena zaštita vojnika i policajaca realizuje se kroz aktivnosti Voda sanitetske podrške Vojske Crne Gore i Zdravstvenog centra Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Cijeneći da postoji potreba za unapređenjem njihove zdravstvene zaštite u Ministarstvu odbrane i Ministarstvu unutrašnjih poslova, inicirana je ideja o analizi objedinjavanja postojećih kapaciteta na državnom nivou. Shodno tome, ministri – rukovodioci ova dva ministarstva formirali su međuresorni radni tim sa zadatkom analiziranja mogućnosti, sagledavanja modela i definisanja dinamike objedinjavanja zdravstvenih kapaciteta u jednu cjelinu. Radni tim je uzeo u obzir cinjenicu da Zdravstveni centar MUP-a, u okviru primarne zdravstvene zaštite, pruža usluge policijskim službenicima po principu izabrani ljekar za odrasle, sprovodi preventivne programe, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju bolesti i povreda, vrši opšte i pojedine specijalisticke preglede. Kada je u pitanju Sanitetski vod iz sastava Vojske Crne Gore Radni tim je uzeo u obzir činjenicu da je ova jedinica namijenjena za primarnu zdravstvenu zaštitu vojnih lica, realizaciju zadataka iz oblasti preventivne medicinske zastite, sanitetsku podrsku jedinica Vojske (sanitetsko obezbjedenje brojnih vježbovnih aktivnosti sa upotrebom minsko-eksplozivnih sredstava, kao i medicinski nadzor nad aktivnostima ronjenja, letjenja i bojevih gadanja)”, objasnio je sagovornik Analitike.

Analiza pokazala potrebu objedinjavanja kapaciteta: Pomenuta analiza je pokazala da Vojska Crne Gore i Uprava policije izvršavaju srodne misije i zadatke, zbog čega postoji osnov za objedinjavanje zdravstvene zaštite njihovih pripadnika na primarnom nivou i objedinjavanje pojedinih oblika specifične zdravstvene zaštite. .

Sagledavajući način sadašnjeg funkcionisanja zdravstvene zaštite, kao i raspoložive kadrovske i materijalne kapacitete, Radni tim je došao do zaključka da se objedinjavanje zdravstvenih kapaciteta moze realizovati u fazama, u skladu sa potrebama i definisanoj dinamici razvoja. U tom pravcu, tim ce izraditi Plan dinamičkog razvoja Centra sa svim pokazateljima i činiocima koji utiču na tu dinamiku.

“Sa realizacijom prve faze moze se početi odmah i ona bi podrazumijevala potpisivanje Ugovora o saradnji u oblasti zdravstvene zaštite, preseljenje Zdravstvenog centra MUP-a u dio prostorija koje koristi sanitetska jedinica Vojske Crne Gore i pocetak zajednickog rada u oblastima za koje postoje uslovi na ovom nivou saradnje, u skladu sa Ugovorom. Pored toga, u ovoj fazi potrebno je izvršiti popunu upražnjenih formacijskih mjesta u Vodu sanitetske podrske Vojske Crne Gore, sa ljekarima specijalistima koji nedostaju po strukturi, s obzirom da je to važan uslov za rad zdravstvenog centra”, navodi sagovornik.

Prema planu, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrasnjih poslova treba da izrade Plan dinamičkog razvoja Zdravstvenog centra bezbjednosnih snaga i da do kraja septembra 2015. godine informišu Vladu o realizaciji zaključaka.

(Analitika)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com