ŠTO VIŠE VOLITE, PLANINE ILI RAVNICE? U odgovoru na ovo pitanje krije se suština vašeg karaktera

Proučavajući veze između osobina ličnosti i sklonosti određenim konfiguracijama tla poput ravnica i planina naučnici su utvrdili da su ekstroverti skloniji ravničarskim krajevima a introverti brdovitima.

Ispitanici su, prema američkom istraživanju, doživljavali šumovita područja kao mirnija i tiša a, nasuprot toga, otvorene ravnice doživljavali su kao društveniji, uzbudljiviji i poticajniji teren.

Kad se žele družiti ispitanici su prednost davali u 75 posto slučajeva okeanima a u 25 posto slučajeva planinama. Nasuprot tomu kad su željeli samoću 52 posto ih je biralo planine a 48 posto okeane.

 Introverti su skloniji životu u planinskim područjima dok su ekstroverti skloniji životu u ravničarskim krajevima, pokazalo je istraživanje.

Naučnici kažu kako nema dokaza da život u brdovitim krajevima ‘proizvodi’ introverte već se prije radi o tome da introverti biraju planinska područja zbog osjećaja zaštićenosti.

Voditelj istraživanja Shige Oishi sa sveučilišta Virginia kaže kako bi ljudi u odabiru mjesta života trebali uzeti u obzir i svoju ličnost.

“Neki gradovi imaju konfiguraciju koja bolje leži jednima nego drugima… ukoliko ste introvert tada bi vas oživjela skrovita lokacija a ekstrovertu će pomoći otvoreni prostor.

(Jutarnji.hr)

loading...

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close