A đe ćeš da se kupaš i školjke da skupljaš? - Volim Podgoricu

A đe ćeš da se kupaš i školjke da skupljaš?

Članovi crnogorske nevladine organizacije “Green Home” u saradnji sa udruženjem hrvatskih organizacija “S.O.S. za Jadran”, protestovali su danas u Budvi protiv najavljenog istraživanja nafte i gasa u Jadranskom moru, a povod za protest je Jadranski samit o nafti i gasu, koji je danas počeo u Budvi, i koji ima za cilj da ispita aktuelne mogućnosti i izazove u oblasti eksploatacije nafte i gasa u jadranskom regionu.

Protestu se priključilo nekoliko desetina aktivista organizacija za zaštitu životne sredine, koji su nosili transparente “Ne bušenju Jadrana”, “Montenegro oil beauty”, “Ne damo Jadran za privatnu eksploataciju”, i “More nije privatna prćija”.

– Ne želimo da se uništava naša životna sredina, naše ribarstvo i turizam, za koji smo se decenijama zalagali. Ne želimo da se uništi ideja ekološke Crne Gore. Eksploatacija nafte, odnosno njeno istraživanje podrazumjeva da se ti radovi izvode na tri kilometra od naše obale. U Hrvatskoj je stvar nešto drugačija, jer je linija istraživanja na nekih 10 kilometara od obale. Možete zamisliti kako će to da utiče na naš turizam i na naš slogan ‘Wild beauty’, koji smo godinama razvijali, poručili su oni. 

Luka Tomac, iz koalicije “S.O.S. za Jadran”, koja se zalaže za očuvanje Jadrana od naftnog zagađenja, kazao je da je Jadran jedan, te da borba treba biti zajednička.

– Ovdje smo kako bismo izrazili podršku kolegama iz Crne Gore. Jadran je jedan, bitka za Jadran treba biti jedna i zajednička. U Hrvatskoj svi stručnjaci turizma i ribarstva se protive ovom projektu. Borićemo se za čitav Jadran bez naftnih platformi, poručio je Tomac.

Nevladina organizacija MANS, podržala je današnji protest koji su organizovale ekološke organizacije. Iz ove NVO je poručeno da Ministarstvo ekonomije Crne Gore ovaj projekat sprovodi potpuno netransparentno.

– Tražili smo dokumentaciju o tome da li se projekat planira na realnim i održivim osnovama. Ministarstvo ekonomije je te podatke proglasilo povjerljivim. Takođe, nemamo podatke kolika bi bila dobit od ovog posla, kao i koliko bi bila šteta u slučaju da dođe do havarija na naftnim platformama”kazala je Ines Mrdović iz MANS-a.

Okupljeni su imali i tgransparent na komew je pisalo: Đe ćeš da se kupaš, đe ćeš školjke da skupljaš!?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com