Hotelijeri predviđaju lošu sezonu, 50 odsto manje Rusa, spas je u lou kost letovima - Volim Podgoricu

Hotelijeri predviđaju lošu sezonu, 50 odsto manje Rusa, spas je u lou kost letovima

Predstavnici turističkog i ugostiteljskog sektora Crne Gore, okupljeni u Crnogorskom turističkom udruženju CTU, predložili su na sastanku u Herceg Novom, više mjera kojima bi ovogodišnja sezona, u kojoj se očekuje pad sa istočnog tržišta do 50 odsto, bila uspješnija.

Jeftiniji avio-aranžmani, odnosno više low cost kompanija, zajednički nastup na sajmovima, apliciranje kod namjenskih Fondova, plaćanje članarine, umnogome bi poboljšali poslovanje hotelijera, prenosi Radio Jadran.

Prema resornom Ministarstvu uputili su dopis sa hitnim korektivnim mjerama, ukazujući na 16 problema. Pored ostalog, traže korekcije za plaćanje nadoknada PAM-u, smanjenje PDV-a na sedam odsto, selekciju u kaznenoj politici prema malim i velikim hotelima, popuste za one koji rade cijele godine, utvrđivanje realnih kriterijuma za određivanje naknada u zavisnosti od veličine objekta i drugo.

Predsjednik sektora hotelijera u CTU Zlatibor Milić kaže da će ovo biti vrlo teška i neizvjesna sezona. Promjene je struktura tržišta i potrebno je više energije da bi došli gosti sa novih tržišta.

“Očekujemo bolju posjetu iz Zapadne Evrope, iz Francuske i Njemačke, s tim što će vjerovatno doći do pada agencijskih gostiju, jer su oni na taj način uglavnom dolazili sa istočnog tržišta. Dolazi do povećanja on line prodaje, putem centralnih rezervacionih sistema i alata koji brzo mogu uticati na odluku gosta”, rekao je Milić, uvjeren da cijene ne treba spuštati.

I pored loših najava, Jovan Mićunović iz LIGHT HOUSE-a, ukazao je da od 1. juna do 15. septembra imaju punu popunjenost i kategorički je protiov snižavanja cijena. One nijesu mijenjane šest godina otkako je taj hotel u Igalu renoviran. Sa ruskog tržišta je neznatno smanjenje, a iskustva sa sajmova su pozitivna, iako smatra da Crna Gora može naći jeftiniji način za prezentaciju ponude.

Nikola Milić, koji zastupa grupaciju malih hotela “Casa del mare” ukazao je da bi CTU mogao da aplicira kod evropskih Fondova, pa i kod Evropske banke za obnovu i razvoj, za sredstva kojima bi obezbjedili veće prisustvo na sajmovima. Inače, zahvaljujući on line bukingu za četiri hotela ove grupacije sezona će biti dobra.

Hotelijeri sa hercegnovske rivijere se plaše i da obala neće biti spremna za goste, jer radovi na kolektoru kasne, a i treba puno angažovanja da se konzerviraju gradilišta.

Hotel “Fanfani” u Đenovićima biće pun od 1. juna do polovine oktobra, kaže Tanja Fanfani. Riječ je uglavnom o turistima sa engleskog tržišta. Ona dodaje da posljednje dvije godine ne mijenjaju cjenovnik, jer za to nema uslova. Očekivali su veću posjetu iz Njemačke, jer su lani neke grupe bile veoma zadovoljne uslugama, ali im je skup avio prevoz, pa od toga neće biti ništa.

U tivatskoj HTP “Mimoza” imaće umjesto prošlogodišnjih 40-ak hiljada noćenja, blagi pad, jer neće doći organizovane sportske grupe iz Rusije. Izvršni direktor Marko Petričević kazao je da će koristiti “sve alate u prodaji”, da nadomjeste taj pad. Takođe je protiv snižavanja cijena, koje su u rangu onih u regionu, ali zato misli da hotelijere treba rasteretiti poreza i doprinosa. U tom slučaju, možda bi i bilo prostora za korekcije cjenovnika.

Turizmolog, prof. dr Ivo Županović nije saglasan sa onima koji smatraju da nemamo dovoljno kadra u hotelima, jer se na našim fakultetima edukuje kadar, samo treba približiti turističku privredu i akademske institucije.

(Tekst i foto Radio Jadran)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com