Porto Montenegro otpustio 13 radnika: “Samo su mi gurnuli pod nos sporazumni raskid radnog odnosa” - Volim Podgoricu

Porto Montenegro otpustio 13 radnika: “Samo su mi gurnuli pod nos sporazumni raskid radnog odnosa”

Kompanija “Adriatic Marinas” koja gazduje Porto Montenegrom u Tivtu u srijedu je podijelila 13 otkaza svojim radnicima, prenosi portal bokanews.me.

Prema riječima jedne od otpuštenih radnica bez posla iznenada ostalo 13 osoba, a navodno je spremljeno još 25 otkaza, javio je tivatski portal. 

Otpuštena radnica koja je zamolila da ne bude imenovana ispričala je da je noć ranije mejlom pozvana na sastanak na kome će, kako se ispostavilo, dobiti iznenadni otkaz.

“Pod nos mi je samo stavljen ugovor o sporazumnom prekidu radnog odnosa, iako sam imala dobar ugovor o radu i tu radim od osnivanja firme.

Slično se desilo sa ostalim kolegama i koleginicama. Na poslu su ostale osobe koje su prije par nedjelja počele sa radom” rekla je sagovornica koja je aktuelni ugovor o radu sa AM sklopila neposredno prije novogodišnjih praznika, sa rokom važenja na šest mjeseci.

“Razlog otpuštanja koji nam je saopštena je navodna nerentabilnost, gubljenje ruskog tržišta i slično”, ispričala je otpuštena radnica.

Iz PR službe Porto Montenegra potvrdili su nam otpuštanje, objašnjavajući da je to urađeno zvog potrebe da „preraspodjelimo raspoložive ljudske resurse na mjesta gdje će oni dati najbolje rezultate u promjenljivim poslovnim okolnostima na trištu“.

„Na žalost, to znači da smo morali da otpustimo 13 prekobrojnih zaposlenih što je reakcija na novu realnost našeg biznisa. Žao zbog toga, ali sa druge strane, mi sa njima već blisko sarađujemo da im nađemo nove poslovne mogućnosti unutar naselja Porto Montenegro ili kod naših partnerskih kompanija i agencija za zapošljavanje.

Nadamo se da ćemo uz naš naporan rad, biti u poziciji da im nađemo nova radna mjesta u narednom periodu“, saopšteno je iz AM.

Oko 300 radnika u Porto Montenegru zapošljeno je na osnovu ugovora o na određeno na rok od šest mjeseci. 

To Porto Montenegru omogućava aktuelna legislativa koja ga tretira kao “projekat u razvoju”, a ne klasičnu firmu-poslodavca, pa mu ne propisuje obavezu da nakon dva ugovora na određeno, svojim zaposlenima da ugovor o radu za stalno.

Ugovori o radu u Porto Montenegru stoga se po pravilu, obnavljaju pred 1.januar i 1.jun, a zaposleni u međuvremenu bivaju stalno procjenjivani kako od nadređenih, tako i od klijenata elitne marine, pa im očuvanje radnog mjesta nikada nije sigurno. 

“Mi smo projekat čji prioriteti moraju slijediti promjene na tržištu. Stoga sa novim tražnjama na tržištu i promjenama poslovne klime, svake sezone mi prilagođavamo i preraspoređujemo naše ljudske resurse, onamo gdje su oni najneophodniji”, saopštili su iz AM dodajući da će uskoro početi sa sezonskim zapoljšavanjem dodatne radne snage.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com