Home / NOVOSTI / Ekonomija / Crna Gora se zadužila pola milijarde eura

Crna Gora se zadužila pola milijarde eura

Najveći iznos projektovanog zaduženja Crne Gore za ovu godinu, u iznosu od oko 500  miliona  eura, biće realizovan na međunardnom tržištu euroobveznica, potvrđeno je “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Crna Gora se ove godine ukupno može zadužiti 671 milion eura, od čega je 400  miliona  za vraćanje starog duga, 206 za autoput, 30 za pokrivanje deficita i 36  miliona  za dug Fonda za zdravstvo.

“Imajući u vidu iznos zaduženja, odnosno sredstava potrebnih za finansiranje budžetskih potreba za 2015, Ministarstvo finansija razmišlja da sredstva obezbijedi putem emisije obaveznica na međunarodnom tržištu, pri tome ne isključujući mogućnost bilateralnih aranžmana”, saopštili su iz ovog resora.

Na taj način bi se, kako su objasnili, obezbijedila sredstva “na jednom mjestu, što smanjuje troškove zaduživanja, a sa druge strane država bi raspolagala sredstvima za regulisanja svih obaveza tokom godine, čime bi omogućila lakše upravljanje likvidnošću budžeta”.

“Takođe, emisijom obveznica u pomenutom iznosu moguće je privući veću pažnju investitora,  a samim tim i povoljniju cijenu”, naveli su iz Ministarstva.

Na domaćem tržištu kapitala postoji konstantna tražnja za dužničke hartije od vrijednosti.

Na osnovu nedavno sklopljene transakcije na domaćem tržištu, dug na trogodišnje obveznice država bi platila uz kamatu od 2,14 odsto, dok prema podacima sa međunarodnog tržišta prinos do dospijeća na euroobveznice na period od četiri godine na osnovu posljednjih transakcija iznosi oko 3,7 odsto.

Na pitanje da li razmišljaju o novim emisijama državnih obveznica u Crnoj Gori, iz Ministastva su odgovorili da “određeni zahtjevi za emisijom državnih obveznica postoje i na domaćem tržištu, ali su ti zahtjevi značajno manji od potreba države za finansiranjem budžeta”.

“U pogledu cijene finansiranja, sredstva koja se obezbjeđuju putem državnih zapisa imaju nižu kamatnu stopu iz razloga što se radi o kratkoročnim hartijama od vrijednosti, koja služe za obezbjeđivanje trenutne likvidnosti budžeta, dok je kod izdavanje obveznica riječ o dugoročnim hartijama, gdje se uračunava i veći rizik, zbog duže otplate, a koje, samim tim, imaju veće stope zaduženja”, dodali su iz Ministarstva.  

Vlada, kako su naveli, ne želi da ovim angažmanima domaćim bankama “dodatno isisavaju” likvidna sredstava koja bi trebalo da budu opredijeljena za privredni sektor.

Kako je juče objavio  Rojters , Crna Gora je počela da nudi tržištu petogodišnje euroobveznice sa prinosom od 4,125 odsto. Proces vode Citigroup, Deutsche Bank, Erste Group i Societe Generale.

Predstavnici Ministarstva finansija i Centralne banke Crne Gore (CBCG) ove sedmice će se sastati sa investitorima, odnosno bankama i fondovima u cilju realizacije emisije obveznica, objavila je agencija Mina biznis. Iz Ministarstva finansija je saopšteno da će, u vezi sa tim, crnogorska delegacija boraviti u Londonu, Minhenu, Frankfurtu i Beču.

“Nakon razgovora sa investitorima, emisija obveznica biće realizovana na međunarodnom tržištu”, kazali su iz Ministarstva.

(Vijesti)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com