MRKA KAPA Trgovci strujom nemaju računa da dođu Crnu Goru, ništa od konkurencije - Volim Podgoricu

MRKA KAPA Trgovci strujom nemaju računa da dođu Crnu Goru, ništa od konkurencije

Iako od ove godine građani imaju pravo da biraju snabdjevača električnom energijom, nemaju drugog izbora osim Elektroprivredu. Prema riječima direktora Regulatorne agencije za energetiku Novaka Medenice, osim Funkcionalne cjeline Snabdijevanje, koja posluje u sastavu EPCG, licencu ima Montenegrobonus.

„Ta cetinjska kompanija snabdijeva KAP i ne iskazuje namjeru da proširi djelatnost na druge kategorije potrošnje“, kazao je Medenica u intervjuu za Pobjedu.

„RAE nije dobila nijedan zvaničan zahtjev za izdavanje licence za snabdijevanje, što ne znači da se tako nešto uskoro neće desiti. Tržišni snabdjevači rade na ekonomskim principima, odnosno očekuju korist od obavljanja svoje djelatnosti. Kakva će ta korist biti, najviše zavisi od njihove umješnosti i vještine, prije svega sposobnosti da po što povoljnijim uslovima nabave električnu energiju“, rekao je on.

Na pitanje zašto EPCG još nema konkurenciju Medenica je istakao da je na to teško odgovoriti, ali jedan od razloga, po njegovim riječima, je što drugi snabdjevači u ovom trenutku teško mogu ponuditi energiju po cijenama nižim od energije iz domaćih izvora, a da pritom ostvare i željeni profit.

„Vjerovatno da veličina tržišta i struktura potrošača u Crnoj Gori, bar za sada, nijesu atraktivne za velike igrače. No, stvari se mijenjaju i treba sačekati, jer su se u Hrvatskoj, BiH i Makedoniji takvi snabdjevači već počeli javljati i preuzimati snabdijevanje određenog broja kvalifikovanih kupaca. To je i razumljivo, jer su tarife za snabdijevanje ovih kupaca u tim zemljama znatno više nego u Crnoj Gori“, istakao je on.

Komentarišući usvojeni amandman na Zakon o energetici da se ne priznaju tehnički gubici Medenica je naglasio da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o energetici objavljen u Službenom listu CG, pa se sada može govoriti o njegovoj sadržini i ovlašćenjima, a ne o pojedinačnim amandmanima.

„Izvršena je dopuna odredbe koja definiše obaveznu sadržinu metodologija za utvrđivanje cijena, rokova i uslova za korišćenje prenosnih i distributivnih sistema, utvrđivanjem da metodologije treba da sadrže elemente i kriterijume za utvrđivanje i alokaciju troškova opravdanih tehničkih gubitaka u prenosnim i distributivnim sistemima. Zakon obavezuje ia primjenu, a kod postojanja takve odredbe tehnički gubici koji zadovolje metodologijom utvrđene kriterijume predstavljaju opravdani trošak energetskog subjekta.

U nadležnosti Agencije je utvrđivanje metodologija, pa samim tim i njeno prilagođavanje svakoj promjeni zakona. Medijska kampanja protiv „tehničkih gubitaka”, u nedostatku potpune informacije šta je usvojeno od podnijetih amandmana, zahtijevala je oprez u davanju izjava u povodu ove osjetljive teme“, istakao je on između ostalog.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com